Reforme judiciare Polonia: Preşedintele Andrzej Duda acuză Comisia Europeană

Andrzej Duda
Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei acuză Comisia Europeană că are o poziţie părtinitoare faţă de reformele judiciare din ţara sa.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a susţinut vineri, în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, reformele judiciare promovate în ţara sa, dar criticate de Comisia Europeană, el afirmând că aceste reforme sunt bazate pe măsuri similare adoptate de alte state membre ale UE, precum Spania sau Suedia, informează agenţia PAP.

'Nu pot să înţeleg de ce (instituţiile europene) sunt atât de lipsite de obiectivitate în evaluarea lor privind situaţia din Polonia şi reformele noastre judiciare (...) Nu înţeleg de ce schimbările noastre, reformele noastre, sunt văzute ca antidemocratice, în timp ce aceleaşi instituţii sunt ok faţă de reforme la fel din alte ţări', a spus Andrzej Duda în timpul unei dezbateri despre Europa Centrală şi de Est. 'Mă tem că (...) este mai mult o problemă politică decât o problemă instituţională reală', a continuat preşedintele polonez, calificând apoi poziţia Comisiei Europene drept 'total părtinitoare'.

'Suntem un membru cu drepturi egale în UE, a şasea cea mai mare ţară. Vă rugăm să fiţi obiectivi faţă de noi!', a indicat el mai departe.

Problema fake news

Vorbind, într-un alt context, despre problema 'ştirilor false' (fake news), el a spus că 'dezinformarea este un lucru foarte periculos'. Întrebat dacă sugerează astfel că executivul comunitar dezinformează, preşedintele polonez a răspuns:

'În opinia mea, Comisia Europeană este o victimă a dezinformării (...) din partea actualei opoziţii din Polonia, care a pierdut puterea după alegerile din 2015'. Totuşi el a apreciat că acum cel mai important lucru este dialogul cu Comisia Europeană.

'Cu câteva luni în urmă nu exista niciun dialog, ci doar dictat (...) Acum situaţia s-a schimbat puţin', a spus preşedintele Andrzej Duda, provenit din rândul formaţiunii conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), majoritară în parlamentul de la Varşovia şi care conduce guvernul.

Tensiuni cu Comisia Europeană

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană imediat după ce această formaţiune a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015.

Comisia Europeană consideră măsurile o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi, după adoptarea a două proceduri de infringement împotriva Poloniei - una privind statul de drept şi cealaltă privind nerespectarea cotelor de refugiaţi - a activat Articolul 7 din Tratatul UE, care ar putea să conducă la suspendarea dreptului ei de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel