Recensământ online. Probă pe 50.000 de gospodării din țară

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Circa 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate pentru a participa la recensământul  de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021, în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului viitor.

În anul 2022, în România, cât și în alte state membre U.E., se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie 2021, Institutul Național de Statistică efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din  mediul urban, cât și din cel rural, de pe întreg teritoriul României, conform unui comunicat oficial al INSSE. 

Informații privind eșantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site-ul direcției teritoriale de statistică din fiecare județ / municipiul București. 

Recensământ online 

Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va  desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași: 

1. Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei,  disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală;

2. Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-și propriul chestionar prin link ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare. 

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului  individual. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC. 

Recensământ în pandemie

Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea  (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu  persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității  răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. 

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă, din motive  întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru  completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față. 

Recensământul de probă se va desfășura în trei etape: 

- Faza 1: până în 9 martie a.c.- pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din  surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale; 

- Faza 2: 10 - 16 martie a.c. - auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele  din gospodăriile cuprinse în eșantion); 

- Faza 3: 22 - 31 martie a.c. - deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față  în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea. 

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și  anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute  publice și nici diseminate în vreun fel. 

Participarea este obligatorie

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informațiile  solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie  contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr.  19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda  2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020. 

Recensământul de probă este necesar în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a  recensământului propriu-zis din primul semestru al anului 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel