Operaţiunile aeriene continuă deasupra Libiei în cadrul coaliţiei internaţionale. În timp ce aceasta adună o armată întreagă pentru a pune capăt terorii, forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardează oraşul Misrata folosind tancuri, artilerie şi tunuri, conform unui martor ocular citat de CNN.
15.30 - Coaliţia va ataca liniile de aprovizionare ale forţelor lui Gaddafi
Următoarea etapă a raidurilor coaliţiei împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi va consta în atacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităţilor de luptă ale acestora, a declarat duminică şeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen.
El a precizat pentru CNN că nu este însă vorba despre îndepărtarea de la putere a lui Gaddafi.
Prima fază a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este "un succes" şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană, a declarat duminică amiralul Michael Mullen pentru postul de televiziune ABC.
Atacurile aeriene desfăşurate sâmbătă cu ajutorul avioanelor franceze şi britanice dar şi salva de peste 110 rachete de croazieră "au fost un succes până în prezent", a adăugat el.
15.07 - Forţele lui Gaddafi bombardează oraşul Misrata
Forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardează oraşul Misrata, duminică, folosind tancuri, artilerie şi tunuri, a declarat un martor ocular citat de CNN.
Rebelii din oraş au ripostat, a declarat sursa citată, în timp ce pentru moment nu există informaţii despre eventuale victime.
Un purtător de cuvânt al rebelilor din Misrata, Mohamed, a declarat pentru BBC News Online că situaţia din oraş este "cu adevărat" îngrozitoare . Bombardamentele au fost reluate "în mod incredibil" pentru a treia zi după o scurtă pauză în care forţele internaţionale au intervenit, a declarat el. "Misrata este rasă de pe suprafaţa pământului chiar acum, am auzit că centrul oraşului este aproape distrus", a adăugat el.
Un martor ocular din Misrata a declarat pentru BBC că tancuri ale Guvernului au intrat în centrul oraşului. El susţine că a avut loc un "masacru", în care au fost răniţi 40 de civili şi alţi cel puţin zece au fost ucişi. Potrivit acestuia, sunt atacate clădiri civile.
14.34 - Avioanele americane au vizat poligoane şi sisteme de apărare antiaeriană în Libia
Ţintele vizate duminică de avioanele americane au fost "în principal terenuri ale aviaţiei şi sistemele lor de apărare antiaeriană", a declarat purtătorul de cuvânt al US Africa Command la Stuttgart, Germania.
Duminică, 19 avioane americane, între care trei bombardiere invizibile pe radar B2, au atacat obiective din Libia, a anunţat Kenneth Filder.
Raidurile au fost conduse de "trei B2 ale forţelor aeriene americane, precum şi de F-15 şi F-16 ale forţelor aeriene şi de un avion AV8-B al Marinei", a declarat el.
Ţintele vizate au fost "în principal terenuri ale aviaţiei şi sistemele lor de apărare antiaeriană", a adăugat el.
Nicio aeronavă americană nu a fost atinsă de adversar, a precizat Fidler.
14.26 - Avioane din Emiratele Arabe Unite, aşteptate la o bază din Sardinia
Avioane din Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt aşteptate duminică la baza aeriană Decimomannu, în Sardinia, pentru a participa la operaţiunea "Odyssey Dawn" din Libia, a anunţat agenţia italiană Ansa.
Emiratele Arabe Unite, dar şi Qatarul, Marocul şi Iordania au participat, sâmbătă, la summitul de la Paris pe tema Libiei.
La această baza situată la 25 de kilometri de Cagliari, în sudul insulei, au sosit, încă de sâmbătă seara, patru avioane de tip F-18 ale forţelor aeriene spaniole, din cadrul Grupului 47 Torrejon.
"Ne aflăm, în continuare, într-o fază logistică, nu operaţională, iar întreg aeroportul este pregătit, acum, pentru dezvoltări ulterioare", a anunţat comandantul bazei aeriene, colonelul Alfredo Nazzi, citat de Ansa.
Colonelul Nazzi nu a exclus sosirea unor avioane şi din alte ţări, duminică.
Mişcări de avioane au avut loc încă de sâmbătă, în mai multe baze aeriene din nordul şi din sudul Italiei, puse la dispoziţie de către Roma.
Trei avioane-radar, de tip AWACS au fost staţionate la Trapani (vestul Siciliei), unde au fost aduse, de asemenea, avioane de tip Tornado ECR italiene, care au, de obicei, baza la Piacenza (nord), specializate în distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană şi a radarelor, dar şi avioane de tip Tornado IDS, de atac, de la Ghedi (nord) şi avioane de vânătoare, de tip Eurofighter, de la Grosetto (centru).
În plus, şase avioane de tip F-16 daneze au sosit, sâmbătă, la baza Sigonella (sud-estul Siciliei), dar şi avioane americane, la baza de la Aviano (Veneţia, nord).
De asemenea, la baza siciliană Trapani, se află şi opt avioane canadiene.
Pe de altă parte, Turcia a anunţat că îşi oferă "contribuţia" în vederea soluţionării crizei libiene, cu "respectarea securităţii poporului libian", a precizat Ministerul turc al Afacerilor Externe, într-un comunicat, difuzat sâmbătă seara târziu.
"Turcia îşi va aduce contribuţia naţională, pe care o apreciază ca necesară şi convenabilă aplicării Rezoluţiilor ONU 1970 şi 1973, ţinând cont de securitatea poporului libian", se arată în comunicat.
"În acest scop, sunt în curs pregătiri şi lucrări, în colaborare cu serviciile noastre civile şi militare", continuă acesta, fără să ofere precizări asupra naturii contribuţiei turce la eforturile coaliţiei internaţionale, angajată în operaţiuni în Libia.
14.15 - Şase avioane de vânătoare daneze, pregătite să decoleze de la o bază din Sicilia
Şase avioane de vânătoare daneze F-16, care au ajuns sâmbătă la baza siciliană Sigonella, sunt pregătite să decoleze, a declarat duminică locotenent-colonelul Rocco Massimo Zafarana, citat de agenţia italiană Ansa, relatează AFP.
"Baza italiană Sigonella are ca misiune să furnizeze susţinere maximă forţelor internaţionale care vin aici pentru operaţiuni inerente crizei libiene", a declarat el.
"Ne continuăm activitatea şi baza noastră va oferi susţinere. Nu ştim dacă alte avioane vor ajunge provenind din alte ţări, dar suntem pregătiţi să le primim şi să le oferim tot sprijinul necesar", a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu