Jurnalistul Radu Tudor a făcut o analiză a rezultatului prezidențialelor. "Rezultatul este o lectie usturătoare pentru un PSD anchilozat și uitat undeva în timp", scrie Radu Tudor pe blog.
"Au neglijat, printre altele, internetul. Am zis de cateva ori la Antena 3 in ultimele doua saptamini : multimedia. Facebook, bloguri, pagini de net, mailuri, tot ce inseamna comunicare/imagine pentru orice om tinar din ziua de azi.
Ponta si PSD au incalcat grav angajamentelor 2012 cu care USL a castigat imens.
Subiectele cele mai dureroase in care cei revoltati s-au simtit inselati : Rosia Montana si gazele de sist. Ponta a facut exact pe dos decat a promis in campania din 2012.
Dezamagirea s-a transformat in ura si vot masiv contra.
Au fost supusi cei din diaspora si utilizatorii de internet unei ample operatiuni de manipulare? Greu de spus la diferenta asta – 1.000.000 voturi in plus pentru Iohannis. Nu cred ca au fost toti hipnotizati in masa.
Iohannis, care nu e o lumina, a batut o vedeta poltica si media, pe Victor Ponta, premier in functie, avand butoane serioase.
Ponta a spus : "sa taca toti din PSD". Eu spun ca e nevoie de o perioada in care PSD sa stea cu capul in pamint. Putina smerenie nu strica nici pentru cei care au sustinut o cauza perdanta.
Da, cu siguranta, cei 5 milioane ca au votat cu Ponta trebuie si ei reprezentati in decizia politica.
Am spus-o si in noaptea turului doi : Ponta a pierdut 2,4 milioane din cei 7.4 milioane de la referendum cu atitudine complice si ezitanta fata de Basescu si abuzurile acestuia.
Ruperea PDL de Basescu (la perdeluta si tot ce a urmat), sincera sau nu, a contat si ea in victoria la turul doi. Sunt convins ca exista votanti Iohannis care sunt anti-Basescu.
Vasile Blaga inregistreaza doua mari victorii pentru el, ca om politic : impotriva lui Basescu si a Udrei lui falimentare si asupra lui Victor Ponta, marele adversar din partea opusa...
Electoratul imbatranit al PSD, legitim si corect ca oricare, a fost invins de un vot tinar, mai radical, gata sa preia sloganuri si sa iasa in strada.
PSD este condus doar pe hartie de un tanar. Ponta are 42 de ani. Nu se vede asta deloc in mentalitatea partidului, in actiunile complet lipsite de modernitate. In realitate, PSD e cu 10 ani in urma, acolo unde l-a lasat Adrian Nastase in devalmasie doctrinara si organizatorica generata de eliminarea lui din partid...
Fara multe din numele grele ce au probleme judiciare, PSD a dovedit slabit si incoerent. Asta s-a urmarit prin retinerea, arestarea sau condamnarea unor lideri locali si centrali. Pe langa efectul devastator de imagine, combustibil masiv pentru activistii anti-PSD on line.
Se vede si acum in PSD : preocuparea pentru viitoarea conducere a partidului in dauna concentrarii pe efortul serios de campanie la centru a fost paguboasa.
Mai cred ca abordarea paguboasa a temelor "Iohannis nu e ortodox" si "Iohannis nu are copii si nu e implinit ca familist" au fost greselile mari in campania PSD...
Diferenta cea mare cred ca au facut-o echipele de campanie, nu in mod obligatoriu diferenta de valoare dintre candidati.
Electoratul USL a fost convins mai mult de Antena 3 prin orientarea serioasa si onesta anti-Basescu. O mare parte din liderii USL s-au cocotat pe valul de criticilor puternice si audientei Antena 3. Dupa ce au ajuns la putere, au uitat aproape toate angajamentele de a combate abuzurile lui Basescu, de a corecta porcariile imense facute de acesta. Ponta e in cea mai mare parte responsabil de ruptura aceasta, intre discurs si fapta.
Prin ruperea USL anuntata de Crin Antonescu, PSD a crezut ca poate cumula toate voturile anti-Basescu. Mai ales cand Crin a dus PNL in PPE si alianta cu PDL.
Estimarea lor a fost profund gresita pentru ca in repetate momente, Parlamentul, Ministerul Justitiei, liderii partidului au ezitat sa ia orice pozitie transanta. Au scaldat-o suspect. Multi oameni au simtit ca PSD si Ponta patineaza serios in finalizarea angajamentelor si actiunilor anti-Basescu. Din gura n-a fost suficient sa dovedesti ca lupti impotriva adversarului, desi aveai parghii si mijloace democratice la dispozitie. Nu trebuia sa faci nici un abuz. Doar sa aplici legea...
Ponta – mai volubil si comunicativ, dispus la efort gratie varstei, dar paradoxal fara sa atinga mesaje importante pentru tineri intre 18 si 49 de ani. El avand 42 de ani.
Iohannis mai tacut. Fara mare predispozitie spre talk show, a transmis corect ce i-a spus echipa de campanie.
Amandoi cu probleme si subiecte de atac reciproc. Dar Ponta cu vulnerabilitatea imensa a stangii – imaginea de "comunisti". Incapabili sa o demonteze macar si prin argumentul irefutabil ca cea mai puternica decizie pro-occidentala din ultimii 25 de ani s-a petrecut in mandat PSD : intrarea Romaniei in NATO. Dar cine sa valorifice?
PSD a facut mult mai putine mitinguri prin tara, ACL a reusit sa-si apropie mai mult oamenii in mod direct, prin mitinguri in fief-urile din Ardeal, Banat, Bucuresti.
Povestea cu plimbarea primarilor de la un partid la altul prin ordonanta de urgenta a fost perceputa oribil, dupa ce chiar Ponta spusese ca "traseismul este cancerul politicii romanesti".
In privinta taberei lui Iohannis, cred ca va fi o problema serioasa de imagine ca Vasile Blaga sa fie presedintele PNL. Trecutul sau fesenist si socialist va fi mereu o vulnerabilitate greu de inghitit de liberalii autentici, care din ianuarie 1990 au aratat ce simt si gandesc despre FSN si ce s-a rupt din el...
Iohannis, daca este onest si generos, ar trebui sa-si recupereze onoarea pierduta prin tragerea presului sefiei PNL de sub Crin si sa anunte ca fostul sau partener e indreptatit din toate punctele de vedere sa revina la presedintia partidului istoric. Daca nu va face acest gest, vom fi cu totii avertizati in legatura cu modul in care va actiona Iohannis si ca presedinte de tara", a scris jurnalistul Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu