Membrii camerei inferioare a parlamentului din Polonia au votat pentru a înainta patru proiecte de lege privind avortul, unul care vizează legalizarea întreruperii de sarcină până la 12 săptămâni. Votul a fost considerat de activiști un progres important în posibila relaxare a unora dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa.
Votul mult-așteptat de vineri a avut loc după o dezbatere de șase ore, desfășurată joi, care a evidențiat diviziunile profunde din coaliția de guvernare a lui Donald Tusk, relatează The Guardian.
Reacțiile au fost imediate. "Acesta este un moment istoric", a declarat Kamila Ferenc de la Federația pentru femei și planificare familială. "Pentru prima dată din 1996, proiecte care liberalizează și dezincriminează avortul au fost trimise la a doua lectură în comisia parlamentară."
Sentimentul a fost împărtășit de Marta Lempart, fondatoarea Grevei Femeilor din Polonia, o mișcare de drepturi care a condus protestele în masă la nivel național. "Va dura ceva timp, dar asta e în regulă", a spus ea. "Așteptăm cu nerăbdare să înceapă o muncă solidă, concretă, substanțială asupra proiectelor de lege de legalizare, o muncă care să țină cont de realitatea actuală a avortului, inclusiv de munca activiștilor pentru avort din Polonia."
Amnesty International a descris votul drept un "pas semnificativ către încheierea restricțiilor crude și draconice ale Poloniei" asupra avortului. Miko Czerwiński a subliniat că este "crucial ca politicienii să asculte vocile societății civile și ale persoanelor afectate direct de interdicția aproape totală a avortului".
Polonia are unele dintre cele mai stricte legi din UE privind avortul, iar în 2020, Curtea Constituțională a interzis avortul și în cazurile de anomalie fetală. Restricțiile au fost legate de decesul a cel puțin șase femei, deoarece unii medici au ales să prioritizeze salvarea fătului din motive ideologice sau pentru a evita consecințele legale.
Chiar dacă legislația de liberalizare a avortului este aprobată de parlament, rămâne incert dacă președintele Andrzej Duda ar semna-o. Aliniat cu fostul guvern populist de dreapta, Duda și-a arătat poziția recent, folosindu-și dreptul de veto pentru a bloca o lege care ar fi oferit contracepție de urgență fără prescripție medicală pentru fete și femei cu vârsta peste 15 ani.
Votul din Polonia a venit la o zi după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție simbolică, îndemnând statele membre să "dezincrimineze complet" avortul și să "elimine și să combată obstacolele în calea avortului sigur și legal". Parlamentul European a evidențiat Polonia și Malta, cerându-le să ridice interdicțiile și restricțiile privind avorturile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu