Potrivit unui raport ONU, până la 21 martie, 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina. Peste 2,1 milioane de ucraineni s-au refugiat în Polonia. În România au intrat puținn peste jumătate de milion de refugiaţi ucraineni.
Potrivit ONU, numărul persoanelor care au fugit de războiul din Ucraina depășește acum 3,5 milioane . Este cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial. Marea majoritate sunt femei și copii, potrivit News.ro.
Cu peste 2,1 milioane de refugiați acceptați până acum, Polonia se află în fruntea listei țărilor gazdă, urmată de România și Moldova.
Pe lângă cele 3,5 milioane care au plecat în ţările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.
Cifra ONU se bazează pe cercetările Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) efectuate între 9 şi 16 martie.
Dintre cei 2.000 de persoane strămutate intern pe care le-au chestionat:
- aproape 30% veniseră din Kiev, peste 36% fugiseră din estul Ucrainei şi 20% veniseră din nord
- aproape 40% erau acum în vestul Ucrainei, cu mai puţin de 3% la Kiev
- doar 5% şi-au părăsit casele în anticiparea invaziei, marea majoritate fugind fie la începutul războiului, fie când acesta a ajuns în zona lor.
OIM estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate în interior sunt femei şi multe sunt considerate deosebit de vulnerabile deoarece sunt însărcinate, au un handicap sau sunt victime ale violenţei.
Refugiaţii traversează şi ţările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Moldova.
Astfel, potrivit unui raport ONU, până la 21 martie, 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina:
Polonia a primit 2.113.554 de refugiaţi
România 543.308
Moldova 367.913
Ungaria 317.863
Slovacia 253.592
Rusia 252.376
Belarus 4.308
Unii oameni au călătorit din Moldova în România şi astfel sunt incluşi în totalurile ambelor ţări, spune ONU, relatează BBC.
Criza actuală a refugiaţilor ucraineni a demonstrat un comportament solidar şi imbatabil la nivel internaţional, iar România a dat dovadă de o "rezilienţă deosebită" în acest domeniu prin cooperarea exemplară între autorităţi, cetăţeni şi organizaţiile neguvernamentale, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
"A fost un moment în care România a strălucit", a declarat premierul României Nicolae Ciucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu