SUA se află pe marginea prăpastiei, după ce, de circa două săptămâni, criza a afectat agențiile guvernamentale și bursele, în condițiile în care republicanii și democrații nu reușesc să ajungă la un consens. Congresul american mai are la dispoziție doar câteva ore pentru îndepărtarea riscului unei deflagrații mondiale care ar constitui intrarea în incapacitate de plată a SUA, pe fondul avertizărilor cu privire la retrogradarea ratingului datoriei americane, dar un compromis este avut în vedere de Senat, comentează într-o amplă sinteză France Presse.
Potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată în 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidităţi de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă republicanii şi democraţii din Congresul SUA nu vor ajunge la un acord, Statele Unite nu îşi vor mai putea plăti obligaţiunile şi ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”. Mai mult, Statele Unite ar deveni, conform acestui scenariu, primul stat occidental care intră în default după Germania nazistă, în 1933.
În aceste condiții, soarta dolarului este pusă în pericol, dar și titlurile de stat care sunt considerate cele mai sigure plasamente din lume.
Marți seara, după o zi haotică reflectând profundele diviziuni partizane la Washington, republicanii care domină Camera Reprezentanților au renunțat să organizeze un vot destinat ridicării plafonului datoriei pentru ca astfel să se pună capăt paraliziei statului federal, în lipsa susținerii influenților aleși din mișcarea ultraconservatoare Tea Party.
Șefii Senatului, liderul majorității democrate Harry Reid și cel al minorității republicane Mitch McConnell, au declarat că se lucrează la o soluție alternativă. Astfel, un acord ar putea fi oficializat miercuri dimineața. Textul destinat ridicării plafonului datoriei mai prevedea și schimbarea reformei asigurărilor medicale a președintelui Barack Obama.
Întrebarea este dacă rezultatul acestor discuții, începute la sfârșitul săptămânii trecute și suspendate pentru un timp marți, va fi aprobat miercuri de președintele Camerei, John Boehner, și de grupul său.
John Boehner nu ar trebui să opună rezistență, ci ar trebui să accepte supunerea la vot în Cameră a oricărui compromis senatorial, în pofida opoziției unei părți a majorității sale, afirmă republicanul Charlie Dent, potrivit căruia acesta va trebui să se bazeze parțial pe voturile democraților.
"Din motive procedurale, este mai rapid ca să voteze mai întâi Camera și Boehner ar putea decide pur și simplu să voteze proiectul pregătit de către negociatorii din Senat", a spus Dent, într-o intervenție la CNN.
Conform acestei proceduri, care nu a fost confirmată oficial, Senatul va adopta apoi textul înainte de promulgarea de către Obama.
Planul lui Reid și McConnell include, conform mai multor media americane, măsuri ce permit Trezoreriei să continue să se împrumute până în 7 februarie și să permită redeschiderea guvernului federal până la 15 ianuarie. În schimb, democrații ar oferi concesii privind anumite aspecte ale reformei sistemului de sănătate, elementul declanșator al crizei actuale, în special renunțând la un impozit pe societățile de asigurare.
Din lipsa unui acord asupra bugetului federal pentru noul an fiscal, agențiile guvernamentale americane sunt inactive de la 1 octombrie. Sute de mii de funcționari au fost obligați să meargă în concediu fără plată, paralizând treptat o mare parte din activitate.
Christine Lagarde a comparat efectele unui default american cu cele ale crizei financiare mondiale din 2008
"Statutul economiei americane ar fi din nou în pericol", a spus Lagarde, într-o emisiune la canalul de televiziune NBC.
Şefii marilor bănci, între care directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, şi-au exprimat şi ei îngrijorarea.
În privinţa blocajului administraţiilor federale, instituit la 1 octombrie, aproape 800.000 de angajaţi federali au fost trimişi în şomaj tehnic, iar o cascadă de disfuncţionalităţi s-au produs în întreaga ţară. În aceste condiţii, mai multe state, New York, Arizona, Colorado, Utah, Dakota de Sud, au redeschis sâmbătă, cu fonduri proprii, mai multe parcuri naţionale, cum ar fi Grand Canyon.
Banca Mondială avertizează SUA despre o perioadă foarte periculoasă
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat că Statele Unite se apropie de o perioadă 'foarte periculoasă' după un nou eşec sâmbătă al responsabililor politici de a ajunge la un acord pentru criza bugetară şi plafonul datoriei, informează AFP.
"Suntem acum doar la cinci zile de un moment foarte periculos", a declarat Kim la închiderea reuniunii anuale a Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional la Washington.
Pieţele financiare din întreaga lume ar fi afectate de criză în caz de intrare în incapacitate de plată a Washingtonului, mai ales ţările în curs de dezvoltare.
"Cu cât ne apropiem de data limită, cu atât mai mare va fi impactul asupra lumii în curs de dezvoltare", a spus Kim. (Sursa: Agerpres, Mediafax)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu