Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman

foto: Freepik
foto: Freepik

Funcționează creierul uman precum o busolă?

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham și Universitatea Ludwig Maximilian au făcut pași importanți în înțelegerea funcționării creierului nostru ca o busolă în navigarea noastră prin lume. Această capacitate de a ne orienta, cunoscută sub numele de „busolă neuronală”, a fost subiectul unor studii intense, scrie Science Alert.

Aceștia au detectat o activitate specifică în creier legată de funcționarea acestei busole neuronale, aducând lumină în procesele complexe care ne permit să ne menținem direcția în spațiu și timp. În urma studiilor asupra semnalelor cerebrale ale voluntarilor în timp ce aceștia își mișcau capul și ochii în diverse direcții, cercetătorii au evidențiat importanța unor regiuni specifice ale creierului în menținerea orientării spațiale. Printre aceste regiuni se numără lobul temporal medial, cortexul parietal și parahipocampul. 

Semnalele provenite din aceste regiuni au fost detectate chiar înainte de mișcările capului, subliniind astfel importanța de necontestat în orientarea în spațiu. Înțelegerea procesului prin care creierul nostru interpretează informațiile de navigare ar putea contribui la prevenirea deteriorării acestui circuit neuronal specific și ar putea avansa cercetarea în domeniul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Studiul are implicații și pentru îmbunătățirea tehnologiilor de orientare în spațiu, inclusiv în domenii precum robotică și inteligența artificială. Acesta aduce în prim-plan funcționarea internă a "busolei neuronale" a creierului nostru și impactul acestui mecanism în aproape tot ceea ce facem în mișcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel