O țară din UE suspendă Spațiul Schengen. MAE, informații utile pentru românii care călătoresc

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regatul Suediei a decis reintroducerea controalelor la frontiere în următoarele șase luni.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei, că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat în perioada 12 mai – 11 noiembrie 2025.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă, totodată, consultarea paginilor de internet https://stockholm.mae.ro/ și https://www.mae.ro/.

România și Bulgaria au aderat cu frontierele terestre la spațiul Schengen la începutul acestui an. Anterior, cele două țări est-europene intrase în zona de liberă circulație, cu frontierele maritime și aeriene, în primăvara anului 2024.

Suedia este membră a Spațiului Schengen din 25 martie 2001.

Spațiul Schengen a luat naștere în urma Acordului Schengen semnat în 1985 și implementat în 1995 și permite oamenilor să călătorească fără pașaport sau controale vamale între statele membre. El reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale integrării europene, având ca scop facilitarea mobilității, comerțului și cooperării transfrontaliere.

Pentru a menține securitatea în lipsa controalelor la granițele interne, țările Schengen colaborează strâns în domeniul justiției și afacerilor interne. Acest lucru implică utilizarea sistemului informatic Schengen (SIS), schimbul de informații între poliții și adoptarea unor standarde comune privind vizele și protecția frontierelor externe. De asemenea, statele membre trebuie să îndeplinească cerințe stricte în ceea ce privește securitatea și capacitatea de a controla frontierele externe ale Uniunii Europene.

Accesul complet în Schengen aduce numeroase beneficii, printre care o mobilitate mai mare pentru cetățeni, eficiență sporită în transportul de mărfuri și consolidarea poziției lor în cadrul Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel