Moartea lui Hitler, la 30 aprilie 1945, a fost mult timp învăluită în mister și conspirații.
Nu puțini sunt cei care conideră că Hitler nu a murit în timpul asediului Berlinului din 1945 și a reușit să fugă în Argentina, un lagăr al naziștilor care luau calea exilului. Astăzi, un studiu a elucidat misterul.
Faptul că nu au fost identificate cu exactitate cadavrele lui Hitler și al soției sale Eva Braun, dictatorul dând ordin ca după deces trupurile să le fie incendiat, a alimentat și mai mult teoria aceasta.
O echipă de cercetători francezi a primit, după lungi decenii, acordul Moscovei pentru a examina dinții și un fragment din craniul fostului dictator nazist, aflate în Rusia, la Moscova.
Iar testele efectuate și studiul spulberă orice teorie conspiraționistă.
Adolf Hitler a murit în 1945 la Berlin, după ce a ingerat cianură și s-a împușcat în cap, iar acest aspect a devenit oficial, potrivit cercetărorilor francezi cărora le-a fost acordat accesul la frangmente din dinții dictatorului.
Studiul a fost publicat în primăvara anului trecut, de profesorul Philippe Charlier care a avut acces la rămășițele fostului dictator aflate la Moscova, un lucru extrem de rar.
"Dinții sunt autentici, nu există nicio îndoială. Studiul nostru demonstrează că Hitler a murit în 1945", a declarat profesorul Philippe Charlier pentru AFP, citat de The Israel Times.
"Putem înceta cu toate teoriile conspiraționiste. Hitler nu a fugit în Argentina cu ajutorul unui submarin”, a mai precizat Charlier.
Studiul a fost publicat în revista științifică European Journal of Internal Medicine.
În martie și iulie 2017, serviciul secret al Rusiei, FSB și arhivele statului rus au autorizat o echipă de cercetători să examineze oasele dictatorului, pentru prima dată din 1946 încoace.
Un fragment din craniu arată o gaură pe partea stângă care a fost cauzată de trecerea unui glonț. Oamenii de știință nu au fost autorizați să preleveze probe din acest fragment.
Studiul confirmă faptul că Hitler a murit pe 30 aprilie 1945 în buncărul său din Berlin, împreună cu soția sa, Eva Braun.
În examinarea dinților s-au găsit urme de cianură, însă nu au fost identificate urme de pulbere, ceea ce indică faptul că glonțul nu a intrat prin gură, ci cel mai probabil prin gât sau prin frunte, mai precizează studiul.
Deși nu este clar dacă Hitler a ingerat cianură iar mai apoi s-a împușcat, ori cel mai probabil a fost împușcat după deces, înainte ca trupul să-i fie ars, cert este că acesta a murit în 1945.
Iată că, după mai bine de 70 de ani, moartea lui Adolf Hitler devine un mit spulberat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu