EXCLUSIV  Maria Dumitrașcu: Teorie neștiută despre comportamentele şi emoţiile noastre

Comportamentele şi emoţiile noastre nu sunt provocate de evenimentul în sine, ci de cogniţiile noastre, de modul în care gândim.

În situaţiile stresante, nu putem experimenta emoţii plăcute, dar putem simţi emoţii negative funcţionale, precum: tristeţea, îngrijorarea etc. Exemple de trăiri emoţionale negative nesănătoase sunt: depresia, anxietatea, furia, vina exagerată nejustificată etc. Emoţiile funcţionale sau disfuncţionale sunt determinate de gândurile noastre (raţionale sau iraţionale), de consecinţele lor şi de experienţa noastră subiectivă.


Gândurile iraţionale conduc la emoţii negative nesănătoase

Un exemplu de mod de gândire iraţional: ,,Eu mă simt inferior altora, deci automat ceilalţi sunt mai buni, mai deştepţi, mai frumoşi, mai capabili decât mine." Neîncrederea în sine sau comparaţia cu ceilalţi ne face să ne simţim inferiori în jurul altor persoane şi astfel, conduce la comportamente care confirmă această percepţie, întărind-o. Frica de a fi judecaţi de ceilalţi ne face să nu ne folosim întregul potenţial şi să nu ne atingem obiectivele, spunându-ne că oricum, ştiam de la bun început că nu vem reuşi, că nu suntem capabili. Astfel, imaginea de sine şi gândurile asociate ne determină comportamentele. Noi nu suntem gândurile şi emoţiile noastre nesănătoase, suntem mai mult decât atât şi le putem schimba dacă învăţăm să le identificăm şi să le înlocuim cu unele mai sănătoase. Un exemplu de mod de gândire raţional: ,,Pot mult mai mult decât mă face să cred neîncrederea în mine."


Atunci când nu ne place imaginea din oglindă, ne concentrăm atât de mult pe acest aspect, încât ajungem să avem o percepţie total distorsionată despre felul în care arătăm şi să nu mai vedem imaginea de ansamblu, neştiind că totul stă în felul în care gândim şi că noi înşine ne-am conturat imaginea negativă despre noi înşine. Ca o consecinţă, credem, în mod eronat, că şi ceilalţi ne văd la fel. Ne simţim evaluaţi şi judecaţi. Încercăm să rezolvăm problema prin proceduri chirurgicale, dermatologice, prin cosmetice şi tot felul de lucruri materiale care să ne facă să ne simţim mai atrăgători. Dar pecepţia negativă continuă să fie, oricât am încerca să o eliminăm.

O soluţie eficientă, pentru o mai bună imagine de sine, este să identificăm ce gânduri iraţionale stau la baza perceţiei distorsionate de sine

Comparaţia cu ceilalţi? Dorinţa de perfecţiune? Preocuparea exagerată asupra un anumit defect, ignorând imaginea de ansamblu? Nesiguranţa de sine provocată de anumite eşecuri? De multe ori, felul în care ne percepem interiorul, ne afectează şi modul în care ne percepem exteriorul. Atunci când ne simţim mai puţin inteligenţi, mai puţin capabili, mai puţin virtuoşi, ne vedem şi mai puţin atrăgători fizic. Ca urmare, încercăm să ne îmbunătăţim aspectul fizic, fiind în general nemulţumiţi de noi, uitând să ne dezvoltăm personal, să ne rezolvăm problemele emoţionale şi comportamentale, să ne cultivăm calităţile intrinsece. Când ajungem să fim satisfăcuţi de noi înşine, şi prin urmare, să avem şi multe reuşite, ne este mult mai uşor să avem grijă şi de sănătatea noastră şi de felul în care arătăm. Încrederea în sine este sporită, iar percepţia de sine nu mai este distorsionată şi negativă.

Dacă doriţi să abordez un anumit subiect, aştept comentariile dvs. pentru a dezbate pe larg subiectul respectiv în următorul articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel