Modificările aduse Codului Rutier în 2025 îți pot goli buzunarele de bani, dacă nu ești atent și încalci regulile de circulație în trafic.
Printre cele mai importante schimbări ale Codului Rutier 2025 este majorarea valorii punctului de amendă la 202,5 lei, care are un impact direct asupra sancțiunilor aplicate, dar și pentru abateri des întâlnite în trafic, precum oprirea neregulamentară. Aici amenzile pot ajunge și la peste 600 de lei.
Oprirea neregulamentară este printre cele mai frecvente abateri în traficul urban din România, ce poate provoca ambuteiaje accidente. Poate atrage sancțiuni considerabile pentru șoferii care ignoră aceste reguli.
Oprirea reprezintă imobilizarea voluntară a unui vehicul. Durata maximă este de 5 minute. În cazul în care această manevră este făcută într-un loc în care oprirea este interzisă prin indicatoare, respectiv marcaje rutiere ori reglementări legale, este considerată oprire neregulamentară, potrivit Codului Rutier.
Oprirea este interzisă pe trecerile de pietoni ori la mai puțin de 25 de metri înainte de acestea. Este interzisă în stațiile de transport public (autobuz/tramvai); pe trotuar, fără marcaje speciale. De asemenea, este interzisă în zona de acţiune a indicatorului "Oprirea interzisă", pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea, pe poduri, pe şi/sub pasaje denivelate, dar și pe viaducte; în curbe şi în alte spații cu vizibilitate redusă sub 50 m
De asemenea, este interzisă în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, dar şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue. În lipsa acestora, e interzisă la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei.
Totodată, vorbim despre pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare; în locurile unde este interzisă depăşirea. pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor.
Diferența dintre oprire și staționare este în intervalul de timp în care mașina este imoblizată, în mod voluntar, într-o anumită zonă. Dacă oprirea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pentru maximum 5 minute, staționarea reprezintă oprirea voluntară pentru mai mult de 5 minute, fără o cauză legată de trafic, adică nu este o defecțiune sau o urgență.
Staționarea este interzisă în toate situațiile în care și oprirea voluntară este interzisă, însă și în: zona de acțiune a indicatorului cu semnificația staționarea interzisă, pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m, în dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice. De asemenea, este interzisă în pante și în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația Staționare alternantă.
Oprirea interzisă se sancționează cu 2-3 puncte de amendă, respectiv 405 lei - 607,5 lei. Staționarea interzisă atrage o amendă de 4-5 puncte, respectiv 810 lei - 1.012,5 lei. Acest lucru poate duce la ridicarea vehiculului de către autoritățile locale. Oprirea pe trotuar, fără marcaje corespunzătoare, poate fi amendată până la suma de 1.215 lei. De asemenea, mașina poate fi ridicată.
Abaterea poate fi constatată atât de către polițiștii rutieri, dar și de polițiști din cadrul structurilor Poliției Locale ale Primăriilor. Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se face deadministrațiile publice locale ori de către administratorul drumului public, după caz.
În funcție de clasa de sancțiuni, amenda rutieră în 2025 poate fi următoarea: clasa I (2 - 3 puncte de amendă) = 405 lei - 607,5 lei; clasa a II-a (4 - 5 puncte de amendă) = 810 lei - 1012,5 lei; clasa a III-a (6 - 8 puncte de amendă) = 1.215 lei - 1.620 lei; clasa a IV-a (9 - 20 puncte de amendă) = 1.822,5 lei - 4.050 lei;
Pentru persoane juridice, avem clasa a V-a (21 - 100 puncte de amendă), adică 4.252,5 lei - 20.250 lei.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita legală:
10-20 km/h peste limită: 2-3 puncte de amendă + 2 puncte penalizare;
21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă + 3 puncte penalizare;
31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă + 4 puncte penalizare;
41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă + 6 puncte penalizare;
Peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile;
Peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 120 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu