Lovitură în justiție: Se pensionează procurorii Adina Florea și Felix Bănilă

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Adina Florea, fost procuror la Secţia Specială, şi Felix Bănilă, fost şef la DIICOT, ies la pensie. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, marţi, cererile de pensionare depuse de şapte procurori, printre care se află şi Adina Florea, fost procuror la Secţia specială, şi Felix Bănilă, fost şef al DIICOT.

De asemenea, CSM a admis pensionarea procurorului constănţean Silviu Ciocoiu, care a activat alături de Adina Florea la Secţia specială şi Inspecţia Judiciară.

Potrivit deciziei CSM, Adina Florea se va pensiona începând cu data de 21 decembrie 2022, iar Felix Bănilă din 14 noiembrie 2022.

Adina Florea a fost şef adjunct al Secţiei speciale şi propusă de două ori de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader să preia şefia DNA, fiind refuzată însă de preşedintele Klaus Iohannis.

Cât timp s-a aflat la Secţia specială, Adina Florea s-a remarcat prin dosarul deschis pe numele Laurei Codruţa Kovesi în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa, scrie Agerpres.

Adina Florea l-a trimis în judecată pe Portocală



De asemenea, ea l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mircea Negulescu - "Portocală" de la DNA Prahova, pentru că l-ar fi cercetat abuziv pe fostul deputat Vlad Cosma.

Niciunul dintre aceste dosare nu s-a concretizat cu o soluţie în instanţă. Mircea Negulescu a fost achitat recent de Instanţa supremă, iar dosarul Laurei Codruţa Kovesi se află în analiză la Parchetul General, după ce a stat trei ani în anchetă la Secţia specială.

Totodată, Adina Florea a fost suspectată că i-ar fi dat lui Darius Vâlcov o copie a protocolului secret de colaborare între SRI şi Parchet, publicat de fostul ministru de Finanţe pe Facebook. Dosarul în acest caz a fost clasat chiar de Secţia specială unde activa Adina Florea.

Cu puţin timp înainte de desfiinţarea Secţiei speciale, Adina Florea s-a transferat la Inspecţia Judiciară, unde activează în prezent.

Felix Bănilă a fost şeful DIICOT pentru un mandat scurt de un an şi trei luni. A demisionat din funcţie în octombrie 2019, după eşecul privind investigarea cazului "Caracal".

Ulterior, în noiembrie 2020, a devenit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare.

Şi judecătorii se grăbesc să se pensioneze pentru a nu pierde pensiile speciale. Astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători.

Valul de pensionări din magistratură vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

CCR, decizie privind declarațiile inculpaților. Avocatul Cristian Winzer: Se încălca prezumția de nevinovăție, dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare

Curtea Constituțională a României a decis că declarațiile date de inculpați în vederea încheierii unui acord de recunoaștere nu pot fi folosite de procurori pentru soluționarea cauzelor conform procedurii penale de drept comun.

În acest sens, Cristian Winzer, avocat, a explicat decizia Curții Constituționale a României și motivele pentru care instanța supremă a hotărât acest lucru:

„Decizia CCR va fi (astfel cum va rezulta din motivarea soluției) una interpretativă, în sensul că se va atribui unei norme procesuale o anumită semnificație expresă, tocmai pentru a o face compatibilă cu prevederile constituționale. Prin urmare, prin această decizie se va impune interpretarea obligatorie a textului de lege incident.

Soluția este corectă, pentru că vine că confirme că declarația expresă a inculpatului, prin care acesta recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, ca și condiție obligatorie de legalitate a acordului de recunoaștere a vinovăției, poate fi utilizată doar în procedura specială a încheierii acestui acord. Această declarație nu are natura unei audieri reale și efective a inculpatului, ci este limitată, ca și conținut, strict la recunoașterea expresă de către acesta a săvârșirii faptei și a modalității normative stabilite de procuror.

VEZI AICI CONTINUAREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel