EXCLUSIV  Locația strategică a NATO la Marea Neagră. Comandorul Nicolae Crețu, despre misiunea și capabilitățile Bazei 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu"

Comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a vorbit despre misiunea și capabilitățile acestei baze situată în apropiere de Constanța.

Comandorul Nicolae Crețu a explicat de ce Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este o locație strategică importantă pentru NATO în contextul conflictului din Ucraina.

"Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este situată cel mai aproape de linia de conflict pe care o știm astăzi. Dacă am dat un zoom pe hartă și ne-am uita de sus și până jos numai teritoriul Turciei este aflat mai către est, însă este mult mai departe de linia de conflict. Fiind locația NATO cea mai avansată către zona de est și având în vedere aceste elemente, vedem că nu prea există bariere pe domeniile de acțiune specifice militare și anume, dacă observăm Marea Neagră, ea poate să fie o barieră geografică, însă nu ne gândim la aspectul electromagnetic, să știți că noi ne permitem să fim foarte bine conectați la ceea ce se întâmplă acolo. Dacă vorbim despre distanțe este important să menționăm că dacă ne referim la o rachetă, ea poate să parcurgă distanța de la Sevastopol până la noi undeva în 5 sau 6 minute. Acest lucru ne face, fiind foarte bine conectați la zona operațională, să fim și foarte atenți la ceea ce se întâmplă și să încercăm să găsim măsuri de protecție sau de reacție corespunzătoare.

Importanța infrastructurii din zonă

Locația noastră este extrem de importantă și oferă o facilitatea militară nu doar datorită apropierii de contextul operațional, ci și datorită infrastructurii care ne oferă o conectivitate foarte bună în zona noastră geografică. Avem infrastructură rutieră, poate că mult mai importantă este calea ferată care vine până în interiorul bazei aeriene și ne permite să transportăm echipamentele militare, avem infrastructură aeriană - Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu care se află în interiorul bazei și care ne permite să procesăm zboruri internaționale, acesta este elementul cel mai important și apoi celelalte aspecte: Fluviul Dunărea, prin intermediul căruia putem să transportăm echipamente militare până în mijlocul Europei sau invers, din mijlocul Europei până la noi (...).

Toate aceste aspecte fac ca locația noastră să fie o locație strategică pentru NATO la Marea Neagră și știți foarte bine că anul trecut, la summitul de la Madrid, zona bazinului Mării Negre a fost declarată strategică pentru NATO, în acest context locația noastră fiind una dintre cele mai importante", a spus comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru jurnaliștii prezenți la "Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict", organizat de MApN.

Misiunile atipice ale Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

Cât despre misiunile Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, comandorul  Nicolae Crețu a precizat următoarele: "Referitor la misiunile bazei noastre, una dintre ele, care este mai atipică și nu o regăsim atât de populară în celelalte baze este acordarea sprijinului pentru țările aliate sau partenere. Tipul de sprijin se referă la forțele partenere, SUA, dar și celelalte state care au prezență în baza noastră, astăzi având în bază dislocate forțe din Statele Unite, Franța, Italia și România.

O altă misiune foarte importantă pentru noi este aceea de a reprezenta un punct aerian de îmbarcare și debarcare pentru trupe atunci când dorim să proiectăm forțe la distanță mare de teritoriul național și aici aș dori să menționez misiunile din Afganistan, Irak sau ultima misiune la care chiar baza noastră a participat - misiunea din Mali, unde am avut dislocat un detașament de elicoptere. Celelalte misiuni sunt misiuni tipice pentru o bază aeriană".

Investiție uriașă la baza militară Mihail Kogălniceanu

Totodată, comandorul Nicolae Crețu a precizat că Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în plină dezvoltare, în anul 2021 fiind aprobat în Parlament un master-plan care va fi executat în 4 faze, cu o investiție de peste 1 miliard de euro, preconizat să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani.

"Găsim în unitatea noastră infrastructură și capabilități tipice de forțe aeriene. Avem infrastructură aero-portuară care este în dezvoltare, depozite de combustibil, hangare, depozite de muniții. Sunt în totalitatea lor insuficiente și practic justifică toată dezvoltarea care este planificată în perioada următoare", a precizat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel