Evgheni Prigojin este în continuare liber și se află la conducerea grupării Wagner, transmite CNN, citat de Rador.
La sfârşitul săptămânii trecute, liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, încarcerat, a primit o sentinţă dură după ce un tribunal l-a condamnat la o nouă pedeapsă de 19 ani.
Aleksei Navalnîi a fost trimis imediat după sentinţă într-o celulă. Este un contrast puternic cu soarta lui Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner.
În iunie, Evgheni Prigojin a condus o revoltă eşuată, care a reprezentat cea mai mare provocare pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, în peste două decenii de guvernare.
În timp ce trupele lui Prigojin s-au oprit în faţa Moscovei, Vladimir Putin, furios, a declarat într-un discurs televizat că cei care se află pe "calea trădării" vor fi pedepsiţi. Aproape două luni mai târziu, în cazul şefului Wagner, acest lucru pur şi simplu nu s-a întâmplat.
Poate şi mai surprinzător, Evgheni Prigojin nici măcar nu s-a retras într-un con de umbră după revolta din iunie. La doar câteva săptămâni după insurecţie, Prigojin a apărut la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, dând mâna cu un demnitar din Republica Centrafricană (RCA).
Cu siguranţă, şeful mercenarilor Wagner nu a adoptat o postură în umbră: în timp ce abonaţii la canalul său de pe Telegram s-au obişnuit să-l vadă în camuflaj şi echipament tactic, Evgheni Prigojin a fost văzut recent într-un tricou polo şi blugi cu talie înaltă, având o figură aparent mai blândă decât în lunile trecute.
Ministerul britanic al Apărării consideră că există posibilitatea realistă ca Rusia să nu mai finanţeze activităţile grupului de mercenari Wagner, relatează duminică Reuters şi EFE.
Ministerul britanic a consemnat duminică într-un buletin informativ că statul rus a luat măsuri împotriva unora dintre interesele de afaceri ale şefului Wagner, Evgheni Prigojin, după rebeliunea eşuată din iunie a grupului împotriva conducerii militare ruse.
"Dacă statul rus nu mai plăteşte Wagner, al doilea cel mai plauzibil finanţator sunt autorităţile belaruse", notează ministerul, adăugând că acest lucru ar împovăra resursele statului Belarus.
Potrivit aceluiaşi comunicat, grupul Wagner se reconfigurează în sensul unei micşorări, pentru a scădea cheltuielile cu salariile, pe un fond de "presiune financiară", relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu