Urmărește emisiunea live


Planeta Neptun surprinsă de Telescopul James Webb. Ce culoare are, de fapt

Sursă foto: Twitter (@esa)
Sursă foto: Twitter (@esa)

Telescopul James Webb a surprins o imagine clară a planetei Neptun. 

Noile imagini publicate miercuri de la telescopul spațial James Webb al NASA dezvăluie planeta Neptun și inelele greu de detectat ale planetei, într-o lumină proaspătă. „Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele translucide și prăfuite și este pentru prima dată când le-am văzut în infraroșu”, a spus Heidi Hammel, expert în planeta Neptun și om de știință interdisciplinar în proiectul Webb.

O planetă de gheață

Pe lângă câteva inele clare și înguste, imaginile obținute de Webb arată benzile mai slabe de praf ale lui Neptun. Unele dintre inele nu au fost observate de când Voyager 2 de la NASA a primit prima dovadă fotografică a existenței inelelor lui Neptun în timpul zborului său în 1989. Întunecat, rece și biciuit de vânturile supersonice, Neptun este o planetă îndepărtată din sistemul nostru solar. Planeta și vecinul său Uranus sunt cunoscuți ca „giganți de gheață” deoarece interioarele lor sunt alcătuite din elemente mai grele decât giganții gazoși Jupiter și Saturn, care sunt mai bogați în hidrogen și heliu.

În noile imagini, Neptun este alb, spre deosebire de aspectul albastru tipic pe care îl are în imaginile capturate la lungimi de undă vizibile ale luminii. Acest lucru se datorează faptului că metanul gazos, care face parte din componența chimică a planetei, nu pare albastru pentru Camera în infraroșu apropiat (NIRCam) a lui Webb.

De asemenea, vizibili în imagini sunt norii de gheață metan, dungi luminoase și pete care reflectă lumina soarelui înainte ca aceasta să fie absorbită de gazul metan. De asemenea, este posibil de observat o linie strălucitoare și subțire care înconjoară ecuatorul planetei, care ar putea fi „o semnătură vizuală a circulației atmosferice globale care alimentează vânturile și furtunile lui Neptun”, potrivit comunicatului.

Luna care orbitează înapoi

Webb a capturat, de asemenea, șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun, inclusiv cea mai mare lună a sa, Triton, care se mișcă în jurul planetei pe o orbită neobișnuită, înapoi. Astronomii cred că Triton a fost poate un obiect din Centura Kuiper, o regiune de obiecte înghețate la marginea sistemului solar, care a căzut în strânsoarea gravitațională a lui Neptun. Oamenii de știință plănuiesc să folosească Webb pentru a studia în continuare Triton și Neptun în următorii ani.

Situat de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, Neptun se deplasează prin orbita sa solară în regiunea îndepărtată și întunecată a sistemului solar exterior. La acea distanță, soarele este atât de mic și slab, încât amiaza de pe Neptun este asemănătoare cu un amurg slab pe Pământ, se arată în comunicatul de presă al NASA, citat de CNN.

Webb este o misiune care datează de peste 10 ani, condusă de NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.

În comparație cu alte telescoape, oglinda masivă a observatorului spațial poate vedea galaxii mai slabe care sunt mai îndepărtate și are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea de către oamenii de știință a originilor universului. Cu toate acestea, își folosește și calitatea stabilă și precisă a imaginii pentru a ilumina propriul nostru sistem solar, cu imagini ale lui Marte, Jupiter și acum Neptun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel