Intervenție RescEu. Dezastrele din Europa au ucis 200 de oameni

Parlamentul European a stabilit o nouă strategie de sprijin a țărilor care se confruntă cu dezastre naturale sau provocate de om. 

Pe 12 februarie 2019, deputații europeni au aprobat consolidarea mecanismului UE de apărare civilă pentru a ajuta statele membre să reacționeze mai rapid și mai eficient la urgențe și dezastre, atât la cele repetitive, cât și la cele neașteptate. Aceștia propun ameliorarea ciclului de gestionare a riscului de dezastre punând în comun în mod mai eficient resursele de protecție civilă.

Dezastrele, atât cele naturale cât și cele provocate de om, pot avea loc oriunde, cauzând pierderi uriașe: în 2017, 200 de oameni au murit în Europa din cauza dezastrelor naturale, iar pagubele materiale s-au ridicat la 10 miliarde de euro.

Evenimentele din Grecia (2018) și Portugalia (2017) au demonstrat că statele nu au îndeajuns de multe resurse pentru a reacționa eficient, a arătat raportoarea Elisabetta Gardini (PPE, Italia).

Mecanismul UE de protecție civilă

Acesta este un sistem de colaborare și ajutor reciproc. În cazul în care capacitatea unei țări de a reacționa la un dezastru este depășită, aceasta poate cere ajutor. Sistemul, bazat pe contribuții voluntare de la țările participante s-a dovedit a avea o capacitate limitată, în special în cazul în care mai multe state membre se confruntă simultan cu același tip de dezastru. Sistemul actual nu are o capacitate de rezervă UE, care să ajute atunci când țările nu pot face acest lucru.

Noi rezerve de resurse: RescEU

Aceasta urmează să fie activată numai atunci când resursele desfășurate de statele membre nu sunt suficiente. Rezerva comună europeană ar include resurse necesare pentru a reacționa la incendii forestiere, furtuni, incendii, incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, cum ar fi avioane-cisternă, pompe de mare capacitate, spitale de campanie și echipe medicale de urgență.

Decizia de a desfășura RescEU ar reveni Comisiei, în strânsă coordonare cu statul care face cererea și statele care împrumută resursele.

Vezi și: Cutremure 2019. Oamenii de știință: "Ne aşteaptă numeroase dezastre"  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel