Ouăle de struţ au fost găsite în Israel. Acestea au fost lăsate, cel mai probabil, de nomazi şi erau considerate adevărate obiecte de lux.
Opt ouă de struţ, unele dintre acestea datând din urmă cu 7.500 de ani, au fost descoperite în sudul deşertului Negev din Israel, a anunţat joi Autoritatea pentru Antichităţi din această ţară, informează agenţiile DPA şi Xinhua.
Mai multe coji sparte provenind de la ouă străvechi de struţ au fost găsite lângă resturile unui foc dintr-un loc de campare al nomazilor, a indicat agenţia.
Ouăle au între 4.000 şi 7.500 de ani vechime şi sunt bine conservate deoarece cojile lor au fost acoperite mult timp de dune de nisip, potrivit directorului autorităţii. Clima deosebit de aridă din regiune a contribuit, de asemenea, la conservarea lor, a adăugat el.
Cercetătorii au estimat că acestea reprezintă primele semne arheologice ale gătirii ouălor la acea vreme.
Alături de ouă, echipa a găsit pietre arse, silex şi unelte din piatră, precum şi cioburi de ceramică, lăsate probabil acolo de nomazi.
Locul în care au fost descoperite ouăle, dar şi faptul că au fost găsite împreună indică colectarea intenţionată a acestora, mai degrabă decât găsirea lor accidentală, potrivit cercetătorilor.
Descoperirea îi poate ajuta pe cercetători să afle mai multe informaţii despre viaţa nomadă străveche, a precizat autoritatea.
Struţii erau prezenţe obişnuite în regiune până la dispariţia lor din sălbăticie, în secolul al XIX-lea.
Descoperiri anterioare au indicat că ouăle de struţ erau utilizate drept obiecte de lux, bijuterii sau vase de apă, în ceremoniile funerare, dar şi ca sursă de hrană, a declarat Amir Gorzalczany de la Autoritatea pentru Antichităţi.
"Un ou de struţ are valoarea nutritivă a aproximativ 25 de ouă de găină obişnuite", a spus el.
În majoritatea acestor cazuri în care au fost descoperite ouă de struţ, nu au fost găsite şi oase de păsări, ceea ce indică faptul că oamenii din vechime preferau să nu se confrunte cu aceste păsări mari şi se mulţumeau doar cu ouăle lor, au notat cercetătorii.
Ouăle urmează să fie reconstituite din cojile unite "ca într-un puzzle" şi examinate cu atenţie în laborator, a adăugat specialistul, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu