Horațiu Potra, sub control judiciar/ Nu are voie să iasă din Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar / Nu are voie să dețină, să folosească și să poarte arme

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Judecătorii de drepturi și libertăți de la Judecătoria Ploiești au stabilit măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile asupra inculpatului Potra I. Horațiu. Aceștia au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă. Într-o conferință de presă, avocatul acestuia a spus că va depune contestație, pentru că și măsura controlului judiciar i-ar afecta afacerile lui Horațiu Potra. În motivarea încheierii, judecătorii dispun că acesta trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. În baza art. 215 alin. (3) C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

Fostul mercenar Horaţiu Potra, devenit politician și asociat al candidatului Călin Georgescu, a fost adus marți în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.

În timpul audierilor, care au durat mai multe ore, Potra nu a făcut nicio declarație, invocând dreptul la tăcere. Procurorii au descoperit aproximativ 2 milioane de euro în urma perchezițiilor efectuate luni în București și în județele Sibiu și Ilfov.

Marți, în jurul prânzului, Potra a fost prezentat la Judecătoria Ploiești, unde magistrații au respins cererea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Tot la Judecătoria Ploiești a fost adus, cu propunere de arestare preventivă, și Andrei Florin Lup, în vârstă de 22 de ani, care conducea Mercedesul cu care Potra se deplasa spre București în noaptea de sâmbătă spre duminică. În vehicul au fost descoperite arme.

2. Inquam Pho... (horatiu-potra--seful-mercenarilor-lui-calin-georgescu--retinut-4_36863800.jpg)

Inquam Phots / George Călin

Dosarul celor doi include acuzații de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, operațiuni ilegale cu articole pirotehnice și instigare publică. Ancheta a fost demarată după ce Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină și consilier local la Mediaș, împreună cu tânărul de 22 de ani, au fost opriți în județul Prahova în noaptea de sâmbătă spre duminică. Asupra lor s-au găsit arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, sume considerabile de bani (aproximativ 18.000 de dolari și 25.000 de lei), laptopuri, medii de stocare și o dronă profesională.

"În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 

***

Soluția Judecătoriei Ploiești pe scurt: În baza art. 227 alin. (1) C.proc.pen., respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești formulată în dosarul penal nr. 6720/284/P/2024, de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpații:

1. POTRA HORAȚIU, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din C. pen., orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 Republicată, instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 C. pen., toate cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 C.pen.;

2. LUP ANDREI-FLORIN, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din C. pen., orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 Republicată cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 C.pen.

În baza art. 227 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 202 alin. (4) lit. b) C.proc.pen., la art. 215 C.proc.pen. şi la art. 2151 C.proc.pen., dispune luarea faţă de inculpatul POTRA HORAȚIU a măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 10.12.2024 până la data de 07.02.2025 inclusiv. În baza art. 215 alin. (1) C.proc.pen., pe timpul cât se află sub măsura controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la IJP Sibiu – S.I.C. – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: - să nu depăşească limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; - să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; În baza art. 215 alin. (3) C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

În baza art. 227 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 202 alin. (4) lit. b) C.proc.pen., la art. 215 C.proc.pen. şi la art. 2151 C.proc.pen., dispune luarea faţă de inculpatul LUP ANDREI-FLORIN a măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 10.12.2024 până la data de 07.02.2025 inclusiv. În baza art. 215 alin. (1) C.proc.pen., pe timpul cât se află sub măsura controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la IJP Sibiu – S.I.C. – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: - să nu depăşească limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; - să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; - să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; În baza art. 215 alin. (3) C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În baza art. 215 alin. (4) C.proc.pen, stabileşte ca organ de supraveghere IJP Sibiu – S.I.C. – Biroul Supravegheri Judiciare.

În baza art. 275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa de cameră de consiliu, astăzi, 10.12.2024, ora 13:00.

3. Inquam Pho... (horatiu-potra--seful-mercenarilor-lui-calin-georgescu--retinut-5_63052100.jpg)

Inquam Phots / George Călin

***

Potrivit art. 223 C. proc. pen.,

(1) Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte;

b) inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;

c) inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta;

d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.

(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă, din probe, rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de droguri, o infracţiune la regimul privind substanţele dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, o infracţiune privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi, trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede, timbre sau de alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate în mod ilegal, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

(3) Faţă de inculpatul care, în aceeaşi cauză, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară sau al judecăţii, a mai fost arestat preventiv sau faţă de care s-a dispus anterior arestul la domiciliu, se poate dispune măsura arestării preventive numai dacă au intervenit temeiuri noi care fac necesară privarea sa de libertate.

De asemenea, potrivit art. 215 ind. 1 C. proc. pen.,

(1) În cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar se poate dispune de către procuror sau de către judecătorul de drepturi şi libertăţi pe o durată de cel mult 60 de zile.

(2) În cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile. Prevederile art. 212 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător.

(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care măsura a fost luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.

(4) Ordonanţa procurorului prin care, în condiţiile alin. (2) sau (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar se comunică în aceeaşi zi inculpatului.

(5) Împotriva ordonanţei procurorului prin care, în condiţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond, dispoziţiile art. 213 aplicându-se în mod corespunzător.

(6) În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.

(7) Judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat pe o durată ce nu poate depăşi 60 de zile.

(8) În cursul judecăţii, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în nicio situaţie, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.

(9) La expirarea termenelor prevăzute la alin. (8), instanţa de judecată poate dispune luarea unei alte măsuri preventive, în condiţiile legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel