Geneticienii au descoperit asta despre pisicile portocalii

foto: Freepik
foto: Freepik

Au avut nevoie de peste 60 de ani ca să poată înțelege de ce există și pisici cu blana portocalie despre care se spune că ar fi cele mai independente și mai puțin supuse.

După mai bine de 60 de ani de cercetări, oamenii de știință au identificat mecanismul genetic care determină culoarea portocalie a blănii pisicilor. Această culoare distinctivă se datorează unei modificări genetice—o secvență de ADN lipsă—într-o regiune non-codificatoare a genomului, care influențează activitatea genelor asociate, aflăm din Science Alert.

Două echipe independente de cercetare au descoperit că celulele pielii pisicilor portocalii produc cantități semnificativ mai mari de ARN din gena Arhgap36 decât celulele pielii pisicilor de alte culori. Această activitate genetică crescută contribuie la dezvoltarea pigmentului portocaliu în firele de păr, explicând astfel fenomenul care conferă blănii o nuanță intensă și strălucitoare. 

Ce se află în spatele acestei mutații genetice

Cercetări recente au relevat mecanismul genetic care determină culoarea portocalie a blănii pisicilor. Geneticienii au identificat o deleție de aproximativ 5 kilobaze într-o regiune non-codificatoare a genomului, care influențează expresia genei Arhgap36. Această mutație se află pe cromozomul X și explică de ce majoritatea pisicilor portocalii sunt masculi. La femele, având doi cromozomi X, unul dintre aceștia este inactivat aleatoriu în fiecare celulă, ceea ce duce la modelele pestrițe caracteristice. În cazuri rare, femelele pot fi complet portocalii dacă ambele cromozomi X poartă mutația.

Culoarea blănii este rezultatul expresiei crescute a genei Arhgap36 în melanocite, celulele responsabile de producerea pigmenților. Această activitate suprimă pigmenții întunecați (eumelanina) și favorizează producția celor roșiatici sau galbeni (feomelanina). Deși Arhgap36 este asociată cu probleme de dezvoltare la alte specii atunci când funcționează excesiv, în cazul pisicilor portocalii, suprasolicitarea apare doar în melanocite, fără a afecta sănătatea sau funcțiile cognitive. Descoperirile de acum aduc o contribuție semnificativă în înțelegerea geneticii trăsăturilor vizibile și oferă noi perspective asupra modului în care variațiile genetice influențează fenotipul în rândul diferitelor specii. Rezultatele studiilor sunt în continuare analizate pentru validare științifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel