Fratele cunoscutului diplomat Mihnea Constantinescu, decedat în anul 2018, a transmis un mesaj emoționant în apropierea datei în care acesta ar fi împlinit 60 de ani. Diplomat de carieră, Mihnea Constantinescu a ocupat funcții importante și de numele său se leagă și aderarea la NATO și UE a României.
Redăm mesajul lui Aurel Constantinescu, fratele diplomatului Mihnea Constantinescu:
"Anul acesta, pe 13 decembrie, Mihnea ar fi împlinit 60 de ani. Fiind fratele mai mare, mereu l-am văzut ca pe un copil. În fiecare an, de Crăciun, eu eram cel care îl pregăteam de sărbătoare și îi împodobeam bradul.
Cu timpul, Mihnea a crescut iar Crăciunul a devenit sărbătoarea lui fiind așezată în vecinătatea aniversării sale. În Decembrie, oricine este mai aproape de spiritul colindelor și de familie. Așa îl simțeam și eu văzând atenția cu care pregătea aceste momente. Îi plăcea mult să împartă daruri tuturor. Mamei, fraților, rudelor, prietenilor, colegilor, cunoscuților, ba chiar și celor pe care nu-i cunoștea...
Ziua lui de naștere o serbam mereu în familie, în cadru restrâns, seara, după ce termina ziua de muncă – pentru că el avea tot timpul ceva de lucru, inclusiv în weekend, chiar și de ziua lui, însă noi ne împăcasem cu acest destin asumat de el.
Nu își sărbătorea aniversarea în mod premeditat, cel mult ieșea la “o cafea și ceva, acolo” cu câțiva colegi și prieteni. Așa că eram bucuroși să fim cu el... Era ocazia noastră să dezbatem subiecte personale și nu numai pentru că Mihnea era un bun ascultător, devenind confidentul nostru și cel mai bun sfătuitor. Mai puțin al mamei, peste cuvântul căreia nu trecea nici el!
Ultima zi de naștere petrecută împreună a fost în anul în care Mihnea a împlinit 55 de ani.
El știa că are probleme de sănătate, însă noi nu. Așa a vrut, să ne țină departe de problemele personale și a interiorizat această suferință; iar eu astăzi traduc asta prin generozitatea lui sufletească.
În seara aceea, ca de obicei, am povestit de toate. Despre copilărie, despre ce ne mai apăsa, despre reușitele fiecăruia, ba chiar l-am provocat și pe el să ne spună despre activitatea de la IHRA a cărei președinție o asigura. Tot atunci, eu am anunțat, cu ceva entuziasm, un proiect surpriză la care lucram de ceva vreme. De când mă pensionasem adunasem materiale, fotografii, articole de presă, filmulețe, toate în format digital pentru un album Cu și despre Mihnea, pentru uzul familiei, al rudelor și al prietenilor apropiați.
Era extrem de modest și nu ar fi fost niciodată de acord ca viața lui personală să fie altfel decât privată. Dincolo de toate se considera un simplu om. A fost singurul care s-a opus vehement albumului: "te rog să nu te-apuci de așa ceva; ai destule probleme cu ochii și chiar ar trebui s-o lași mai moale cu lucrul la calculator". Toată familia a fost încântată de ideea mea, inclusiv mama care stia totuși ce inseamnă sănătatea ochilor. Ca să nu fiu mâhnit, Mihnea mi-a oferit și o alternativă: "uite cum facem, păstrează toate materialele și când mă pensionez îmi voi scrie memoriile, iar tu vei fi consultantul meu”. Se înțelege că vârsta mea a devenit apoi prilej de glume. A fost o seară memorabilă.
Așa a fost Mihnea, un om care a avut grijă de sănătatea fiecăruia dintre noi și a fost modest chiar și în mijlocul familiei.
Album digital " Cu și despre Mihnea" nu am mai făcut, deși nu am renunțat la idee. Cât despre memoriile lui, sunt sigur că el mă așteaptă, undeva, cândva, să ne apucăm împreună de scris," a transmis Aurel Constantinescu.
*Notă: intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu