Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul medicului care a refuzat să îl opereze pe Andrei Drăgan băiatul de 16 ani decedat la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu.
FACIAS cere organelor de urmărire penală să cerceteze dacă sunt și alte persoane din conducerea Spitalului de Urgență Târgu Jiu care se fac vinovate și au încălcat procedurile în vigoare prin modul în care au gestionat cazul.
Sesizarea FACIAS vizează mai multe fapte de natură penală și a fost depusă la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere expunerea mediatică a cazului și complexitatea sa.
În data de 11 noiembrie 2024, Andrei Drăgan, un adolescent în vârstă de 16 ani, a fost transportat la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu, acuzând dureri abdominale severe. După efectuarea investigațiilor, inclusiv a unui examen tomograf, diagnosticul stabilit a fost de pneumoperitoneu, care necesita o intervenție chirurgicală de urgență.
Medicul Valentin Neagu, aflat în serviciu de gardă pe specializarea chirurgie generală, a refuzat să efectueze intervenția, invocând lipsa competenței în chirurgie pediatrică și a decis transferul pacientului la un spital din Craiova, o hotărâre care s-a dovedit fatală, iar Andrei a intrat în stop cardio-respirator și a decedat înainte de a primi asistență medicală adecvată.
Medicul Valentin Neagu a încălcat obligațiile legale privind intervențiile de urgență în cazurile pediatrice
Medicul avea obligația legală, dincolo de cea morală, de a interveni în această situație de urgență, chiar și în afara competențelor specifice, în lipsa altui personal calificat.
Această obligație este susținută și de practica Spitalului de Urgență din Târgu Jiu, unde urgențele pediatrice au fost anterior tratate de către medici generaliști. Decizia medicului contravine, de asemenea, unei hotărâri a consiliului medical din 30 octombrie 2024, care stipula clar că urgențele pediatrice trebuie gestionate local până la obținerea unui punct de vedere de la Colegiul Medicilor.
Argumentele invocate de medicul Valentin Neagu, privind depășirea competenței, nu sunt fondate, Legea 95/2006 fiind clară în acest sens, Art. 63, alin. 4 prevede că „Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depăşește limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară”.
Denunțul penal vizează conducerea spitalului și serviciile de ambulanță pentru gestionarea defectuoasă a cazului
FACIAS subliniază că responsabilitatea pentru această tragedie nu revine exclusiv medicului Valentin Neagu. Denunțul penal include și persoane din conducerea spitalului și a serviciilor de ambulanță, care nu au asigurat condițiile necesare pentru tratarea pacientului în timp util.
Deficiențele sistemice, inclusiv lipsa personalului calificat și gestionarea defectuoasă a transferului medical, au contribuit la decesul lui Andrei Drăgan.
Trebuie să avem toleranță zero pentru astfel de cazuri, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere, pentru a nu crea premisele ca o astfel de conduită să devină un fenomen generalizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu