Statele Unite desecretizează astăzi şi ultimele documente din dosarul asasinării fostului preşedinte Kennedy. Preşedintele Trump a aprobat aducerea în domeniul public a tuturor documentelor, relatează TVR. Crima care a uimit America şi întreaga lume acu 57 de ani este, în continuare, unul dintre cele mai mari mistere din istoria americană.
După mai multe rapoarte şi anchete oficiale asasinatul a rămas un subiect al multor teorii ale conspiraţiei.
În 1963, preşedintele de atunci al SUA, J. F. Kennedy, şi soţia sa fuseseră avertizaţi să nu viziteze oraşul Dallas. Totuşi, au fost întâmpinaţi cu entuziasm, iar într-un discurs susţinut cu puţin timp înainte de asasinat, JFK glumea chiar pe seama faptului că soţia sa era foarte îndrăgită în Texas. "Acum doi ani, spuneam la Paris că sunt bărbatul care o însoţeşte pe doamna Kennedy la Paris... am aceeaşi senzaţie călătorind acum prin Texas!”, spunea Kennedy. Dar, mai târziu, lucrurile luau o întorsătură tragică. O ţară întreagă a privit cu groază şi a ascultat la radio un asasinat în direct.
Ce a urmat a fost subiectul a nenumărate documentare şi teorii - care mai toate infirmă varianta oficială, că Lee Harvey Oswald a fost autorul sau singurul autor al crimei. El însuşi a fost asasinat la puţin timp după arestare - iar criminalul a murit la rândul său, de cancer, în închisoare.
Declasificarea de acum a ultimelor documente a fost hotărâtă în 1992 de preşedintele de atunci, George W. Bush - chiar după uriaşa controversă reaprinsă de filmul artistic JFK, al lui Oliver Stone, precizează sursa citată. Acum, câteva sute de mii de pagini, care nu au fost niciodată văzute de public, vor fi disponibile pe site-ul Arhivelor Naţionale Americane.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu