De unde vine cuvântul "Revelion". Înainte, se spunea "Bulion". Prima petrecere din România pentru noaptea dintre ani, organizată la Ploiești

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Tu știi de unde vine cuvântul "Revelion"? Prima petrecere de "Bulion" din România a fost organizată la Ploiești. Îl cunoști pe primul român care a pus la punct un astfel de eveniment pentru noaptea dintre ani?

Cuvântul "Revelion" are origini în limba franceză și este legat de ideea de a sta treaz și a lua masa la miezul nopții în timpul unei festivități. Termenul provine din cuvântul francez "réveiller", care semnifică trezirea sau starea de veghe. Inițial, locuitorii din regiunea carpato-danubiano-pontică au adaptat acest cuvânt sub forma "bulion" pentru a denumi petrecerea respectivă.

"Revelion" a intrat în limba română a avut în secolul al XIX-lea, în special în cercurile boierești. Boierii au aflat despre acest obicei din străinătate prin intermediul copiilor lor educați în țările vest-europene.

Primul eveniment fastuos de Revelion a fost organizat la sfârșitul anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu. Aleasă ca locație, Casa Luca Elefterescu, cunoscută și sub numele de Muzeul Ceasului din Ploiești, a găzduit această petrecere, inspirată de modul în care se desfășurau astfel de evenimente în Franța, cu o tradiție de zeci sau chiar sute de ani.

Ce s-a mâncat la prima petrecere de Revelion din România

Istoricul local Paul D. Popescu a consemnat detalii despre această petrecere extravagantă de "bulion", bazându-se pe relatări primite de la bunicul său, care era cofetar în acea perioadă, scrie shtiu.ro. La acest chef memorabil au participat în jur de 26 de persoane, printre cele mai importante figuri din orașul Ploiești. Meniul a inclus mâncăruri tradiționale românești precum sarmale, cârnați, fripturi de porc, dar și preparate culinare occidentale cum ar fi aspicul sau curcanul la cuptor. Muzica a fost un element central al serii, ținând cont de pasiunea lui Luca Elefterescu pentru muzica clasică.

Petrecerea s-a încheiat abia dimineața, iar Luca Elefterescu, cunoscut atât ca prefect, avocat cât și om de afaceri în industria petrolului, a rămas în istorie ca fiind primul român care a organizat un asemenea eveniment pentru noaptea dintre ani în această manieră festivă și grandioasă.

Vezi și:  Revelionul vremurilor noastre. Semnificaţia "împuşcatului anului", pe care cei care dau cu petarde nu o mai ştiu 

 Noaptea de Revelion, "prilejul perfect pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu”. Părintele Vasile Ioana: E bine să ne prindă în genunchi 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel