De ce România nu recunoaște statul Kosovo? Istoria conflictului de care s-au agățat suporterii români, la meciul naționalei

FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin

În Balcanii de Vest, un teritoriu disputat de mult timp, Kosovo, continuă să fie un focar de tensiuni și conflicte, care au ajuns marți seara până și pe terenul de fotbal.

Istoria acestei regiuni este marcată de o serie de evenimente dramatice, iar drumul către pace și stabilitate rămâne unul dificil.

Kosovo este o regiune cu o diversitate etnică semnificativă, unde majoritatea populației este albaneză, în timp ce o minoritate semnificativă este de etnie sârbă. Conflictul din Kosovo are rădăcini adânci în istoria secolului al XX-lea, cu episoade de tensiune și violență care s-au acutizat în special în anii '90. În 1998, tensiunile etnice au escaladat într-un război între forțele albaneze și sârbe, cunoscut sub numele de Războiul din Kosovo.

Intervenția NATO în 1999 a avut ca rezultat retragerea trupelor sârbe din Kosovo și instaurarea unei administrații internaționale sub mandat ONU. Cu toate acestea, statutul final al regiunii a rămas neclar și subiect de dispută. În 2008, Kosovo și-a declarat independența, recunoscută de un număr semnificativ de țări, dar nu și de Serbia.

VEZI ȘI: Presa din Kosovo, după gestul suporterilor români: Un mesaj scandalos

VEZI ȘI: România - Kosovo. Meciul întrerupt după mesajele 'Basarabia e România' și 'Kosovo e Serbia' a fost reluat - Live score / Rezultat final - Video

De ce România nu recunoaște statul Kosovo?

România nu recunoaște statul Kosovo ca entitate independentă, iar motivul principal, adus în față de diplomația de la București, este că țara noastră susține principiul teritorialității, care presupune că schimbările teritoriale sau modificările în frontierele naționale ar trebui să se facă în mod pașnic și cu consimțământul părților implicate. În cazul Kosovo, declarația de independență din 2008 a fost unilaterala și nu a fost acceptată de Serbia.

Relațiile strânse cu Serbia cântăresc, de asemenea, foarte mult. România și Serbia au relații istorice și diplomatice strânse, iar recunoașterea independenței Kosovo a generat tensiuni în aceste relații. Țara noastră a încercat să încurajeze dialogul și reconcilierea între Kosovo și Serbia în loc să recunoască unilateral independența.

Totodată, în Kosovo există o minoritate sârbă semnificativă, și România a fost preocupată de soarta acestei minorități în contextul independenței Kosovo. Recunoașterea independenței ar putea avea implicații asupra drepturilor și securității acestei minorități.

Situația din prezent a conflictului

În prezent, Kosovo se confruntă cu numeroase provocări, printre care instabilitate politică, corupție, sărăcie și tensiuni interetnice persistente. Deși a fost recunoscută de peste 100 de țări ca stat independent, Kosovo încă nu este membru al Organizației Națiunilor Unite, din cauza opoziției Serbiei și a unor alte state.

Un alt factor de tensiune în regiune este prezența forțelor internaționale, în special trupele NATO și EULEX, care au menținut o prezență militară și civilă în Kosovo pentru a asigura securitatea și aplicarea legii. Cu toate acestea, există presiuni pentru reducerea acestei prezențe internaționale și pentru dezvoltarea instituțiilor guvernamentale kosovare.

Pentru a rezolva acest conflict îndelungat, comunitatea internațională a fost implicată în eforturi diplomatice susținute. Dialogul dintre Kosovo și Serbia, sub auspiciile Uniunii Europene, a fost în curs de desfășurare, încercând să găsească soluții la probleme precum controlul asupra regiunilor de nord ale Kosovo și a patrimoniului cultural și religios sârb din Kosovo.

Cu toate acestea, procesul de reconciliere interetnică rămâne unul dificil, iar multe obstacole încă trebuie depășite. Conflictul din Kosovo rămâne una dintre cele mai complexe și persistente probleme din Balcani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel