INTERVIU - Dan Grigore: Ar trebui ca difuzorii să fie obligaţi să transmită doar TVR1, TVR2, TVR Cultural şi trei posturi publice europene

În mediile politice circulă ideea unor schimbări de legislaţie care ar permite firmelor de cablu influenţarea alegerilor. În special parlamentarii Puterii sunt tentaţi de perspectiva ca Antena 3 şi Realitatea să-şi piardă accesul la publicul sărac, care nu plăteşte decât pachetul de bază, dacă se suspendă principiul „must carry“.

Potrivit acestui principiu, posturile de televiziune sunt retransmise în funcţie de audienţă, astfel încât RCS, de exemplu, nu poate exclude posturile de ştiri concurente, oferind abonaţilor doar 10 TV. Principiului „must carry“ a căpătat o pondere şi mai mare după ce RCS/RDS a anunţat intenţia de a prelua principalul concurent, dobândind capacitatea de a controla informaţiile la nivel naţional.

Un membru CNA, ne-a prezentat poziţia celor ce susţin modificarea principiului „must carry“. Maestrul Dan Grigore consideră că ar trebui să fie protejate doar posturile publice (TVR1, TVR2 şi Cultural, poate şi canalul regional), împreună cu televiziunile europene pricipale. În rest, concurenţa va stabili modul de alcătuire al grilelor. Potrivit lui Dan Grigore, un operator de calibrul RCS nu-şi poate permite să scoată din grilă posturile de ştiri care conduc în topul audienţei, pentru că abonaţii se vor reorienta spre alţi furnizori. Reglementarea domeniului este asigurată, crede maestrul Dan Grigore, de Consiliul Concurenţei șşi de legislaţia care obligă cabliştii să avertizeze publicul înainte de a opera modificări.

De Ce News: Există intenţia de a modifica principiul„must carry“?

Dan Grigore: Am dorit acest lucru, dar nici măcar la nivelul CNA nu s-a ajuns la un consens... după aceea va trebui luată o decizie în Parlament. După părerea mea, ar trebui ca difuzorii să fie obligaţi să transmită doar TVR1, TVR2, TVR Cultural, postul regional şi cele trei posturi publice europene: francez, german, britanic. În rest, se poate renunţa la principiul protecţiei în funcţie de clasamentul ratingului. De fapt, se dublează principiul pieţei prin această regulă „must carry“. Ori, noi trebuie să protejăm televiziunile care nu se pot ţine după posturile comerciale, pentru că au alte priorităţi. Mă refer la procesul educaţional, care nu este acoperit de posturile comerciale. „Must carry“ stabileşte încă odată că piaţa guvernează totul. Până la urmă şi posturile publice vor ajunge să imite comercialul, să trivializeze totul. Şi uite aşa se ajunge ca după Dănuţ SRL să urmeze Pleşu şi Liiceanu.

De Ce News: O funcţie a presei o reprezintă şi apărarea democraţiei. Cabliştii ar putea să excludă posturile care critică Puterea, dacă nu mai există regula „must carry“...

Dan Grigore: De ce să pornim de la premiza că posturile populare vor fi excluse din grilă? Aici intervine piaţa, criteriul ratingului: niciun operator serios nu-şi va permite să elimine posturile cu rating mare. Clienţii vor pleca la altă firmă de cablu. Eu trebuie să apăr posturile culturale, cu rol educativ, care nu fac concesii comercialului. Pe cele cu rating le apără piaţa.

Huidu a decretat că piaţa nu există în audiovizualul din România

De Ce News: Un operator care are 50 la sută din piaţă, dictează. Şi aşa abonaţii sunt captivi, nu se pot muta în alt cartier, dacă nu le convine semnalul sau pachetul de programe...

Dan Grigore: Deocamdată clientul e captiv, dar lucrurile se schimbă. Au apărut furnizorii de semnal prin satelit, abonatul poate să treacă la alt operator mai lesne. În plus, schimbarea grilei trebuie anunţată de către firma de cablu. Aceasta trebuie să lanseze un avertisment către clienţi, cu 30 sau 60 de zile înainte. Când se simt lezaţi, abonaţii pot să reacţioneze. Noi, de pildă, am primit reclamaţii findcă s-a scos din grilă TV5! Clienţii se pot solidariza, pot sesiza CNA-ul sau Consiliul Concurenţei. De fapt, posturile private fac un contra-lobby, în disputa lor cu cabliştii. Noi, prin modificarea principiului „must carry“ venim în sprijinul pieţei libere. Până acum se plângeau că nu avem reguli de piaţă în domeniu. Chiar şi la Comisiile parlamentare s-au plâns. Şerban Huidu a fost campion la plângeri de acest gen, el a decretat că piaţa nu există în audio vizualul din România.

De Ce News: Revin, cu un scenariu concret: RCS îşi va promova postul propriu, excluzând Antena 3 şi Realitatea. Până se judecă la Consiliul Concurenţei, trec alegerile.

Dan Grigore: Şi în actuala reglementare există vicii de formă şi conţinut care se pot specula, astfel încât unul introduce un post, altul nu. Nu cred că îşi permite cineva să scoată Realitatea şi Antena din grilă. Revenind însă la ideea de protecţie a culturii, să spunem că legea este făcută pentru că societatea urmăreşte anumite scopuri. Criteriul ratingului e o deformare a funcţiunii pe care trebuie să o aibă un post tv. Vii şi obţii o licenţă gratuită, nu ca în alte ţări europene, şi faci o afacere, îţi atingi interesul. Dar produsul tău ţine cont de interesul societăţii?

Nu e posibil să se pună botniţă presei

De Ce News: Întrebaţi cine ar scoate Realitatea şi Antena din grilă. Preşedintele, de pildă, care atacă frecvent aceste posturi.

Dan Grigore: Aici pot să cred orice. Într-adevăr, un preşedinte mai capabil să-şi joace rolul nu s-ar lupta cu jurnaliştii care îl sâcâie. L-am văzut pe Sarkozy, de pildă. El strânge din pumni pe sub masă... că au o cameră cu care filmează şi sub masă, dar răspunde zâmbind, politicos, la orice întrebare, oricât de dură.

De Ce News: De ce să nu speculeze cei de la putere schimbarea pe care o susţineţi, eliminând criticile din presă.

Dan Grigore: E posibil să încerce, dar cred că societatea va găsi antidotul la acest lucru. Reacţia oamenilor contează. Instituţiile sunt alcătuite din oameni. Nu e posibil ca o instituţie a puterii să pună botniţă presei. Sunt oameni care devin servili, îşi cedează repede libertatea spirituală, dar acesta e riscul libertăţii. Iată de ce e bine să educăm publicul, să înţeleagă modul în care ne exercităm libertatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel