Cutremur puternic în Tonga. S-a emis alertă de tsunami în Oceanul Pacific / foto+video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un cutremur puternic a avut loc, vineri, în Tonga.

Un cutremur puternic subacvatic de mică adâncime a avut loc în apropiere de Tonga, în sudul Pacificului, determinând autoritățile să emită și apoi să ridice un aviz de tsunami.

U.S. Geological Survey spune că seismul cu magnitudinea 7,3 a avut loc la est-sud-est de Neiafu, Tonga, la o adâncime de 15 mile. Acesta a cauzat zguduituri puternice, dar U.S. Geological Surve a spus că probabilitatea de pagube grave sau victime este mică. Sistemul de avertizare de tsunami din SUA a emis și ulterior a ridicat un avertisment de tsunami.

Un vulcan submarin a erupt în Tonga în ianuarie, ucigând trei oameni, acoperind insula principală cu un strat gros de cenușă vulcanică și aruncând milioane de tone de vapori de apă în atmosferă, conform Kesq.

Cu doar câteva secunde înainte de resimți cutremurul propriu-zis, unii români au primit alerta că urmează un cutremur în apropiere. Nu a fost vorba despre RO-Alert, ci despre o alertă transmisă de anumite tipuri de Android. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România (IGSU) precizează expres acest lucru, că nu a fost trimis niciun RO-Alert înainte de cutremur: ”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public și pe anumite canale de socializare referitoare la cutremurul resimțit astăzi la nivel național, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări: - la nivel național nu a fost transmis niciun mesaj RO-ALERT. Precizăm încă o dată faptul că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT NU va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență, informații legate adăposturi pentru asigurarea protecției comunităților, etc.). (...) Mesajele de alertare care au apărut pe telefoanele cu sistem de operare Android NU SUNT mesaje RO-ALERT, ele aparțin platformei software a Google. pregătirea și alertarea comunităților la incidența apariției unui seism se află în responsabilitatea PROTECȚIEI CIVILE din ROMÂNIA” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel