"Un pahar cu apă" sau "un pahar de apă". Cum este corect?

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

"Un pahar cu apă" sau "un pahar de apă"? Tu știi cum se spune, de fapt, corect?

Expresia "un pahar cu apă" se referă de obicei la un recipient care conține apă. De exemplu, dacă cineva îți cere "un pahar cu apă", înseamnă că îți cere să îi dai un pahar care să conțină apă.

Expresia "un pahar de apă" indică cantitatea sau compoziția apei în pahar. De exemplu, dacă cineva spune "aș dori un pahar de apă", se referă la dorința de a bea o cantitate de apă dintr-un pahar.

În general, "un pahar cu apă" se referă mai mult la recipientul în sine, în timp ce "un pahar de apă" se referă la conținutul paharului.

Exemple:

"Te rog, adu-mi un pahar cu apă." (se cere un recipient care să conțină apă)

"Aș dori să beau un pahar de apă." (se dorește să se bea o cantitate de apă dintr-un pahar).

Vezi și: Cuvintele din limba română care nu au plural. Le folosim mai mereu

"Dacă cineva bea "un pahar cu apă”, ar trebui să cheme Salvarea"

Trebuie menționat că toate frazele care se referă la o măsură utilizează prepoziția "de" (exemple: "un kilogram de mere" sau "o jumătate de metru de piele"). Așadar, atunci când se cere "un pahar de apă" lumea nu se gândește la obiect, ci la conținut, adică el să fie plin cu apă. Este limpede faptul că persoana în cauză are nevoie de apă, nu de un pahar, iar prepoziția servește numai ca să determine măsura lichidului. ca urmare, fiind măsură, nu putem întrebuința altă prepoziție decât "de”.

"Ai băut un PAHAR CU APĂ? Sperăm că nu, pentru că, așa cum am văzut, "pahar cu apă” se poate spune numai dacă avem în vedere obiectul, nu măsura. Deci, dacă cineva bea "un pahar cu apă”, ar trebui  să se lase de filologie și să cheme Salvarea înainte de a avea intestinele perforate de cioburile de sticlă”. Dar admițând faptul că un chelner îți aduce „un pahar cu apă” (cum pretinde el), atunci ceea ce bei tu nu este identic cu ceea ce ți-a adus el!"  (Al. Graur, Puțină gramatică, 1988 - citează shtiu.ro).

Vezi și: Tu știi care este pluralul substantivului "sânge"? Cele mai ciudate forme din limba română

Curiozități din limba română

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este ”kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele. „O ramă maro.”

Vezi și: Cuvintele din limba română care încep cu "PT". Tu le știai?

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel