Cum a reușit clanul Cârpaci să dețină 144 clădiri de patrimoniul în Timișoara

Proprietari a 144 de clădiri istorice, cu averi greu e estimat şi zeci de dosare penale, clanului Cârpaci din Timișoara sfidează în continuare autoritățile, în timp ce primăria Timișoarei încearcă să   afle cum e posibil ca atâtea clădiri să ajungă în proprietatea unui clan țigănesc.

Începe să se facă lumină în cazul celei mai controversate familii de romi din țară. În urma unei anchete a Primăriei Timișoara, s-a descoprit că familia Cârpaci, cunoscută după ce a evacuat mai multe spitale, deţine 144 de case istorice. Toate au fost dobândite după 1989, în condiții suspecte, informează digi24.ro.

Clădirile au fost cumpărate cu titluri litigioase. Familia Cârpaci afla ce procese are primăria și cine cere retrocedarea clădirilor. Lua apoi legătura cu proprietarii și, în schimbul unor sume de bani, le cerea dreptul de a prelua procesele. La câștigarea procesului, le oferea proprietarilor o parte din contravaloarea clădirii. Așa au fost obținute cele 144 de case istorice în valoare de zeci de milioane de euro.

 Numele membrilor familiei figurează pe zeci de dosare penale după ce aceștia i-au forțat pe proprietarii de drept, prin scandaluri, jigniri și sabotări, să plece din imobil.

Clanul a intrat și în posesia unei aripi a Spitalului de Copii din Timișoara. „Nu știu. Asta e problema lor”, răspunde Vladimir Cârpaci junior, unul dintre membrii celei mai controversate familii din Timișoara, atunci când este întrebat ce se va întâmpla cu copiii din spital.

Expansiunea imobiliară a început din centrul Timișoarei, de la kilometrul zero. Rând pe rând, casele istorice au fost cumpărate. Acum, fostul sediul al Securității e acum sediul Uniunii Naționale a Comunităților de Romi.

 Roxana Diaconu are o casă pe aceeași stradă. Ea spune că familia de romi a pus ochii și pe locuința ei. „Am avut probleme: scandal monstru, fecale, urina, injurii”, se plânge femeia.

 Nimeni nu știe cu ce bani au fost cumpărate clădirile sau dacă tranzacțiile au fost legale. Anul trecut, clanul a pus mâna și pe spitalul de oncologie. Nu s-au mulțumit însă, doar cu atât.

Astfel ca Parchetul cercetează acum mai mulți membri ai clanului. O fostă judecătoare știe cel mai bine cum decurg lucrurile la proces. „Știu că sunt judecători care au primit sume bune din mâna acestor țigani, pentru că au dat câștig de cauză”, susține Carmen Obârșanu, acum avocat.

 „Poate există o organizație sau o firmă vizazi de această mafie imobiliară, dar majoritarii sunt cei care se ocupă de imobiliare, nicidecum romii”, afirmă Rudolf Stancu, un apropiat al familiei Cârpaci.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel