EXCLUSIV  Concordia, marea controversă. De ce nu poate statul să salveze hotelul Unirii Principatelor

Curtea interioară a Hotelului Concordia, imagine din 2009, locul unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Unite Române
Curtea interioară a Hotelului Concordia, imagine din 2009, locul unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Unite Române

Hotelul Concordia, clădirea în care s-a decis Unirea Principatelor în urmă cu 160 de ani, pe 24 ianuarie 1859, este de mulți ani o ruină. DC News vă explică motivele pentru care acest monument istoric a ajuns în această stare și care sunt șansele să fie reabilitat.  

Ca multe alte clădiri din Centrul Istoric al Capitalei, hotelul Concordia a fost, până la venirea comuniștilor la putere, sediul unei afaceri prospere al unui maior numit Fănuță. La restaurantul de la parter se întâlneau deseori personalități alte istoriei românești antebelice, spre exemplu Ion Brătianu, C.A. Rosetti, fraţii Golescu, Vasile Boerescu, Barbu Ştirbey şi Gheorghe Bibescu. Se spune, de asemenea, că și marele scriitor rus, Lev Tolstoi, avea o cameră preferată în acest hotel de lux din centrul Capitalei. După cel de-al Doilea Război Mondial, comuniștii au naționalizat hotelul. El a fost dat în folosință oamenilor muncii, fiind impărțit în unități locative administrate de ICRAL și afacerea prosperă a dispărut. Clădirea nu a mai fost reabilitată și aceasta s-a deteriorat din ce în ce mai mult. 

Retrocedat unei societăți comerciale

În anii '90 o societate comercială, Ro Naturstein SRL, a obținut această clădire de la statul român care o confiscase abuziv în urmă cu peste 40 de ani. Legile retrocedărilor, în baza cărora a fost obținut și hotelul Concordia, nu prevedeau însă și condiții speciale pentru clădirile de patrimoniu, ci doar restituirea acestora în natură. Fiind vorba despre o proprietate privată, a fost la latitudinea proprietarului dacă dorește să investească în reabilitarea clădiriii. În acest caz, ca și în toate situațiile în care statul nu este proprietar, Primăria Capitalei sau orice altă entitate publică ar fi comis o ilegalitate dacă ar fi investit în reabilitarea fostului hotel. 

Hățișul legislativ, frână în calea reabilitării

În foarte multe cazuri, chiar și în situația în care proprietarii ar fi dorit să investească în reabilitarea clădirilor, acest lucru nu s-a întâmplat din cauza multiplelor avize care trebuie obținute de la Ministerul Culturii. Un exemplu foarte cunoscut este acela că pentru schimbarea unui geam al unei clădiri de patrimonu, trebuie obținut un aviz de la o comisie din cadrul ministerulul. Așa că foarte mulți dintre proprietarii, investitorii care chiar ar fi dorit să-și reabiliteze proprietățile, s-au lăsat păgubași și au așteptat ca aceste ruine să se dărâme de la sine pentru a folosi măcar terenul. 

Ce pot face autoritățile

În cazul hotelului Unirii, Primăria Capitalei nu a putut face altceva decât să ofere sprijin proprietarului. "Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente", transmitea Primăria Capitalei anul trecut. Din nefericire, proprietarul nu a continuat demersurile din motive pe care nu le cunoaștem. 

VEZI ȘI:

Mica Unire. Dragnea, mesajul zilei

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor. Klaus Iohannis, prezent la două evenimente mărețe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel