Consiliul Județean Harghita susține că va fi lansat un program prin care tinerii de etnie maghiară să învețe Limba și Literatura Română. Măsura vine după ce reprezentanții instituției au observat că rezultatele elevilor nu sunt pe măsura așteptărilor.
„În cursul anului trecut, comparativ cu elevii români, de patru ori mai mulți elevi maghiari nu au obținut notă de trecere la proba de Limba și Literatura Română. Am convingerea că acest lucru nu se datorează faptului că elevii nu învață, sau nu sunt la fel de capabili ca elevii români, iar această tendință trebuie să se schimbe!”, a spus președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina de Facebook a instituției.
Un nou program de schimb de elevi are menirea de a asigura tinerilor participanți obținerea de informații despre atracțiile din regiunea Banatului și a Ținutului Secuiesc, totodată putând să impulsioneze elevii din județele Timiș și Harghita în a-și dezvolta cunoștințele de limba română și limba maghiară.
„Din rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat în ultimii ani se poate lesne constata că există o seamă de probleme în ceea ce privește predarea Limbii Române elevilor de etnie maghiară. În lipsa cunoștințelor de Limba Română mai bine de jumătate de elevii maghiari care se prezintă la examenul de Bacalaureat nu obțin notă de trecere, nu au șansa de a-și continua studiile sau a-și găsi un loc de muncă. Astfel numeroși tineri aleg să plece în străinătate. Prin programul de schimb ne dorim să sprijinim învățarea Limbii Române și în acest fel creșterea șanselor tinerilor", a afirmat Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita.
”Având în vedere că în regiunea noastră predarea limbii române și în special rezultatele obținute de elevi reprezintă una dintre cele mai delicate probleme, Consiliul Județean Harghita consideră prioritară problema învățământului pentru minorități, la fel de importantă fiind și învățarea limbii statului de către elevi. Din păcate anterior, în cadrul politicii educaționale nu s-a ținut cont de nevoile lingvistice speciale ale minorităților și nu s-a garantat elevilor maghiari învăța limbii oficiale a statului ca a doua limbă nu ca limbă maternă”, se mai arată pe pagina de Facebook a CJ Harghita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu