Cifre îngrijorătoare privind rata de mortalitate postoperatorie în Africa

Rata de mortalitate în urma operaţiilor chirurgicale este de două ori mai ridicată în Africa decât media în lume. Potrivit unui studiu apărut în revista medicală The Lancet, „aproape un pacient din cinci din Africa prezintă complicaţii după o operaţie".

La studiu au participat 30 de cercetători care au adunat date din 247 de spitale din 25 de ţări de pe continent, din Algeria până în Africa de Sud, trecând prin Senegal şi cele două Congo. Au fost urmărite dosarele a 10.885 pacienţi, dintre care o treime au suferit o cezariană. În total, 18,2% din pacienţii monitorizaţi au suferit complicaţii şi dintre ei aproape unul din zece a murit. Totuşi, patru pacienţi erau consideraţi de risc scăzut, dată fiind vârsta lor tânără şi starea lor bună de sănătate.

„Multe vieţi puteau fi salvate printr-o monitorizare eficientă a pacienţilor (...) Rezultatul operaţiilor va rămâne negativ atât timp cât problema lipsei de resurse nu va fi soluţionată", a afirmat principalul autor, sud-africanul Bruce Biccard, din cadrul spitalului Groote Schuur din Cape Town.


În Africa au loc doar 212 operaţii la 100.000 de locuitori pe an, respectiv "de 20 de ori mai puţine" decât este necesar pentru a acoperi nevoile vitale ale unei populaţii, au dezvăluit trei cercetători. Continentul dispune de 0,7 specialişti în chirurgie (chirurgi, obstetricieni şi anestezişti) la 100.000 de locuitori, departe de cei 20 până la 40, cât este numărul recomandat.

Chiar dacă sunt prea multe cazuri de decese postoperatorii, „absenţa chirurgiei în Africa reprezintă un ucigaş silenţios care provoacă probabil şi mai multe victime", au acuzat cercetătorii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel