Urmărește emisiunea live


Certificatele de vaccinare care EXPIRĂ la 1 februarie, dacă nu ai făcut doza booster. Alexandru Rafila revine asupra declarației/ UPDATE

foto gov.ro/ Alexandru Rafila
foto gov.ro/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se așteaptă ca vaccinarea anti-COVID să crească după 1 februarie, când vor expira unele certificate de vaccinare, în lipsa dozei booster.

UPDATE: Într-o conferință de presă de astăzi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că limitarea certificatelor verzi la 9 luni, după încheierea schemei de vaccinare, e valabilă doar pentru circulația din Uniunea Europeană. Introducerea reglementării și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică.

”Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european” a precizat Alexandru Rafila. 

Cu privire la introducerea acestei reglementări în țară, Alexandru Rafila a anunțat că se poartă discuții în acest sens: ”Se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană, este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (...) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal. 

---- 

”S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

”Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză” a mai spus Alexandru Rafila. 

Astfel, toți cei care s-au vaccinat până în luna mai 2021 și nu și-au făcut și doza booster sau n-au trecut prin boală între timp nu vor mai avea certificat verde COVID-19, în lipsa dozei booster, fie că vorbim de doza 3 în cazul vaccinurilor anti-COVID care se fac în două doze, fie că vorbim de doza 2, în cazul vaccinului care se face într-o singură doză. 

De precizat este că decizia nu este oficială în România, ministrul Sănătății spunând că ”dacă” va intra în funcțiune mecanismul european, se va întâmpla acest lucru după 1 februarie, respectiv unele certificate de vaccinare vor expira. 

Doza booster poate fi făcută la 4 luni de la rapel

"Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere - dacă vreţi - a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, declara Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă, în 13 ianuarie. 

Protecție de 50%, după prima schemă de vaccinare, față de spitalizare și deces

”După o primă schemă de vaccinare, protecția față de infecție este limitată, este considerabil scăzută, însă se menține o protecție față de spitalizări și față de riscul de deces. Această protecție este în momentul de față considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster și practic, studiile publicate recent ne arată că protecția unei prime scheme de vaccinare față de infecție, inclusiv infecția asimptomatică, este de circa 30%, iar protecția, după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% față de riscul de spitalizare și față de deces”, a spus Valeriu Gheorghiță, joi, 20 ianuarie. 

Protecția dozei booster în fața Omicron scade după trei luni de la administrare

Președintele CNCAV a mai spus, despre varianta Omicron, că după administrarea dozei booster, protecția față de infecție crește la 60%, iar față de formele severe care necesită spitalizare și deces crește la 90% în primele 2 luni de la administrarea dozei booster și are o tendință ușoară de scădere după 3 luni de la administrarea dozei booster, ”ceea ce explică totuși o creștere substanțială a numărului de cazuri de infectări”, conform Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel