Răzvan, adolescentul din București dat dispărut de la începutul săptămânii, ar suferi de sindromul Asperger.
Recent, s-a aflat că tânărul care nu a mai fost văzut de pe 10 decembrie și, momentan, este căutat de autorități suferă de sindromul Asperger. Nu puțini sunt cei care confundă această afecțiune din spectrul austist cu retardul mintal ori incapacitatea de a procesa informații sau de a recunoaște logica din acțiuni așa cum o face, în mod normal, orice idivid în toate facultățile mintale. Total greșit! Suferinzii de Asperger sunt, de fapt, ultradotați intelectual. E adevărat că trăiesc în lumea lor, că nu pricep ironiile, sarcasmul și glumele țintite, iau totul de-a gata, la modul serios, strict faptic și nu pătrund dimensiunea extinsă a sensurilor din cuvinte, nici tentele de orice fel, nici subînțelesurile, dar asta nu le reduce cu mai nimic capacitățile intelectuale. Mai mult, inteligența emoțională a celor diagnosticați cu Asperger este cu mult peste nivelul "standard".
Citește și L-ați văzut pe Răzvan? Poliția Capitalei, apel după ce adolescentul a dispărut
Sindromul Asperger este o tulburare de neurodezvoltare care face parte din spectrul autismului, caracterizată de dificultăți în interacțiunile sociale și comportamente repetitive sau restrictive, dar fără întârzieri semnificative în dezvoltarea limbajului sau a inteligenței generale. Termenul a fost introdus de medicul austriac Hans Asperger în 1944, dar astăzi este inclus în diagnosticul de tulburare de spectru autist (TSA) conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale).
Oamenii diagnosticați cu sindromul Asperger sunt adesea percepuți ca „ciudați” din cauza trăsăturilor comportamentale și a dificultăților sociale caracteristice acestei condiții. Persoanele cu Asperger au adesea dificultăți în a înțelege normele sociale, cum ar fi modul de a interacționa corespunzător cu ceilalți sau de a interpreta subtilitățile sociale, cum ar fi expresiile faciale sau tonul vocii.
Mulți oameni cu Asperger preferă rutina și se simt inconfortabili în fața schimbărilor neașteptate. Această rigiditate poate face ca interacțiunile lor cu ceilalți să pară mai puțin flexibile, ceea ce poate fi interpretat ca fiind „straniu” sau „ciudat” în comparație cu așteptările sociale mai flexibile. Aceste comportamente, în contextul normelor sociale ale majorității, pot duce la percepția că o persoană cu sindromul Asperger este „ciudată”, deși nu este vorba despre o alegere conștientă. De fapt, multe dintre aceste trăsături reflectă doar diferențe de procesare a informațiilor și de interacțiune socială, nu o intenție de a fi diferit sau de a provoca disconfort.
Dificultăți sociale: Persoanele cu sindrom Asperger pot întâmpina dificultăți în a înțelege normele sociale, limbajul nonverbal, și emoțiile altora.
Interese restrânse și intense: Adesea dezvoltă pasiuni foarte intense pentru un anumit subiect.
Comportamente repetitive: Pot avea rutine stricte sau preferința pentru predictibilitate.
Abilități lingvistice avansate: De obicei, au un vocabular bogat și folosesc un limbaj formal, dar întâmpină dificultăți în utilizarea pragmatică a limbajului.
Sensibilitate senzorială: Pot fi hiper- sau hipo-sensibili la stimuli precum sunete, lumină sau texturi.
Cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu care afectează dezvoltarea creierului.
Nu există un tratament specific, dar sprijinul poate include:
- terapie comportamentală
- intervenții pentru îmbunătățirea abilităților sociale
- consiliere psihologică
- programe educaționale personalizate.
Persoanele cu sindrom Asperger pot avea abilități remarcabile în domenii specifice, iar cu sprijin adecvat, mulți pot duce vieți independente și împlinite.
Mama adolescentului a lansat un apel în online prin care roagă oamenii să distribuie în număr cât mai mare postarea pentru a reuși să dea de urma fiului său. Aceasta sa a precizat faptul că ultima dată a fost văzut în zona Universitate, pe 10 decembrie, în jur de ora 17:30. „De atunci nu mai ştim nimic despre el. Este diagnosticat cu tulburare din spectru autist. (sindrom Asperger)”, a scris mama adolescentului pe Facebook.
Postarea a adunat în scurt timp comentarii de toate felurile, unele care dau de înțeles că mulți îi etichetează greșit pe cei bolnavi de Asperger drept... ciudați:
"Nu vreau să vorbesc prostii, să dau speranțe false, dar un băiat care îi seamănă foarte mult, era în această după-amiază la magazinul Lidl de pe Griviței din Brașov. Eu stând mai mult în magazin deoarece căutam ceva cadouri, m-am intersectat cu el de câteva ori și mă uitam că avea un comportament destul de ciudat. Împingea un coș în care punea și scotea dulciuri și zâmbea la cei care treceau pe lângă el. Doar că era în ceva geacă cu roșu...."
"Copilul meu a avut un coleg de clasa diagnosticat cu Asperger si initial colegii au fost confuzi, nu știau cum sa interpreteze comportamentul lui, credeau că e "un pârâcios". Dar de fapt condiția lui il determina sa spună adevărul și să atragă atenția indiferent de context" - sunt doar câteva dintre comentariile lăsate la postarea mamei.
Nu puține sunt numele cunoscute despre care se presupune sau se știe că ar fi suferit de sindromul Asperger deși, în multe cazuri, diagnosticul este postum sau bazat pe interpretări ale comportamentului lor. Printre acestea se numără:
Albert Einstein - Deși nu a fost diagnosticat oficial, se consideră că unele dintre trăsăturile sale, precum abilitățile extraordinare în matematică și știință, dificultățile sociale și comportamentele repetitive, ar putea indica sindromul Asperger.
Isaac Newton - Geniul matematic și dificultățile în interacțiunile sociale l-au plasat pe Newton pe lista personalităților diagnosticate cu sindrom Asperger.
Greta Thunberg - Activista suedeză pentru schimbările climatice a declarat public că are sindrom Asperger, pe care îl descrie drept o „superputere”, spunând că îi permite să rămână concentrată pe cauzele și misiunile care o pasionează.
Elon Musk - Fondatorul Tesla și SpaceX a menționat în 2021, în timpul unei apariții la Saturday Night Live, că are sindrom Asperger.
Nikola Tesla - Inventatorul și inginerul, cunoscut pentru comportamentele sale excentrice și atenția obsesivă la detalii, este adesea asociat cu această tulburare.
Bill Gates - Fondatorul Microsoft este uneori menționat în discuțiile despre Asperger, datorită modului său de a gândi logic și a dificultăților percepute în interacțiuni sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu