Calendar creștin ortodox 8 mai. Minunile de la mormântul Sfântului Apostol prăznuit azi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, azi, 8 mai 2025.

Vezi și - Icoanele făcătoare de minuni de la o biserică veche de 300 de ani din București. A scăpat de furia lui Ceaușescu - VIDEO

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, autorul uneia dintre cele patru Evanghelii. Sfântul s-a născut în Betsaida Galileii. Era fiul lui Zevedeu și al Salomeei și fratele mai mic al Apostolului Iacov.

Singurul dintre ucenici care a rămas alături de Mântuitor până la cruce

Dintre toți apostolii, Ioan a avut o apropiere deosebită față de Mântuitorul Iisus Hristos, fiind singurul dintre ucenici care a rămas alături de Mântuitor până la cruce. A fost martor direct al răstignirii.

Sfântul este pomenit de două ori în calendar, respectiv trecerea la Domnul se prăznuieşte în fiecare an pe 26 septembrie și 8 mai când cinstim minunea sau ”semnul minunat”.

După Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Ioan a mers la Efes, în Asia Mică. El a propovăduit acolo credința creștină. Apoi, din porunca împăratului Domiţian (81-96), a fost surghiunit în insula Patmos și a trăit acolo pentru mult timp.

A trecut la Domnul în cel de-al treilea an al împărăţiei lui Traian (98-117), în Efes. Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 8 mai minunea sau ”semnul minunat”, care a avut loc mulți ani la rând în Efes, locul în care a fost îngropat Sfântul Ioan.

Minunea care se înfăptuia, în locul în care a fost îngropat Sfântul Ioan.

Tradiția Bisericii spune că, prin puterea Domnului Hristos, din mormântul Sfântului Ioan ieşea o pulbere albă, care semăna ca un praf subțire pe care creştinii din acele locuri o numeau ”mana”. Mai mult, cei care se rugau cu tărie Lui Dumnezeu și Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, se tămăduiau de boli trupești și sufletești.

Aflând despre minunea care se înfăptuia an de an și despre vindecările credincioșilor din acele părți, Împăratul bizantin Iustinian a înălțat pe locul mormântului Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan o biserică în semn de recunoștință pentru întreaga sa misiune și lucrare închinate Mântuitorului.

Apoi, în contextul vitregiilor istoriei, odată cu declinul orașului Efes, biserica a fost avariată, în anul 1330 a fost transformată în moschee. Mana de pe mormântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan nu a mai apărut niciodată. În zilele noastre, pe baza descoperirilor arheologice, biserica a fost restaurată într-o mică măsură.

Vezi și - Minunile neștiute ale unui mare sfânt în București. Mărturii: ”L-a vindecat pe soțul meu” / ”Tânăra salvată de la sinucidere” - Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel