Autoritățile israeliene au efectuat o razie în camera de hotel din Ierusalim folosită de postul de televiziune Al Jazeera drept birou, scrie Reuters.
Decizia vine după ce guvernul israelian a decis duminică să oprească activitatea postului deținut de Qatar pe teritoriul țării. Informația a fost confirmată pentru Reuters de un oficial israelian și o sursă din Al Jazeera.
Înregistrări video distribuite online arată ofițeri în civil demontând echipamente de filmare dintr-o cameră de hotel, despre care sursa Al Jazeera a declarat că se află în Ierusalimul de Est.
Israeli forces have raided Al Jazeera offices in Jerusalem.
They took away journalists' equipment.
Biden would've been on the lawn of the White House condemning and crying about this if it happened in Russia.
Israel has to stop killing and attacking journalists. pic.twitter.com/elnpbgQt90— Khalissee (@Kahlissee) May 5, 2024
Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a decis închiderea postului pe durata conflictului din Fâșia Gaza, susținând că Al Jazeera reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
Al Jazeera a catalogat decizia drept o "acțiune criminală", iar acuzația conform căreia postul reprezintă o amenințare pentru securitatea Israelului a fost numită o "minciună periculoasă și ridicolă" care pune jurnaliștii în pericol. Postul TV și-a rezervat dreptul de a "întreprinde orice acțiune legală".
Al Jazeera a criticat operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, de unde a transmis pe toată durata conflictului.
"Canalul de instigare la ură, Al Jazeera, va fi închis în Israel", a postat Netanyahu pe rețelele sociale, în urma unui vot unanim al cabinetului.
הממשלה בראשותי החליטה פה אחד: ערוץ ההסתה אל ג׳זירה ייסגר בישראל.
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) May 5, 2024
תודה לשר @shlomo_karhi
Într-un comunicat guvernamental se menționează că ministrul comunicațiilor a semnat ordine pentru acțiuni "imediate". Cu toate acestea, cel puțin un parlamentar care a susținut închiderea postului a declarat că Al Jazeera ar putea încerca să o blocheze în instanță.
Măsura, se precizează în comunicat, include închiderea birourilor Al Jazeera din Israel, confiscarea echipamentelor de transmisie, întreruperea colaborării cu furnizorii de televiziune prin cablu și satelit și blocarea site-urilor web ale rețelei. Nu a fost menționată activitatea Al Jazeera din Gaza.
Furnizorii de televiziune prin satelit și cablu din Israel au suspendat transmisiile Al Jazeera în urma deciziei guvernamentale. Guvernul din Qatar nu a oferit niciun comentariu oficial, lăsând demersurile pe seama Al Jazeera.
Luna trecută, postul a reclamat "o serie de atacuri israeliene sistematice menite să reducă la tăcere Al Jazeera". S-a precizat că Israelul a ucis în mod deliberat mai mulți dintre jurnaliștii săi, inclusiv Samer Abu Daqqa și Hamza AlDahdooh, ambii uciși în Gaza în timpul conflictului. Israelul a negat că ar viza jurnaliști.
Qatarul a înființat Al Jazeera în 1996, văzând-o ca un mod de a-și consolida profilul global.
"Rețeaua media Al Jazeera condamnă cu fermitate și denunță acest act criminal care încalcă drepturile omului și dreptul fundamental la accesul la informații", a declarat rețeaua într-un comunicat. "Al Jazeera își afirmă dreptul de a continua să ofere știri și informații publicului său global."
Biroul ONU pentru Drepturile Omului a criticat, de asemenea, închiderea.
Israelul a adoptat luna trecută o lege prin care permite închiderea temporară a posturilor de televiziune străine considerate o amenințare la adresa securității naționale.
Qatarul, care găzduiește mai mulți lideri politici Hamas, încearcă să medieze un acord de încetare a focului și eliberare de ostatici care ar putea pune capăt conflictului din Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu