Autorii loviturii de stat din Burkina Faso acuză Franța că se implică în țara lor și ca vor să-i înlăture de la putere 

Militarii care au preluat puterea în Burkina Faso au acuzat sâmbătă Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba, înlăturat de la putere în urmă cu o zi, să pregătească o contraofensivă, acuzaţie dezminţită de Paris, transmite AFP, relatând că la Ouagadougou situaţia era din nou tensionată.

Locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, el însuşi ajuns la putere în ianuarie printr-un puci, a fost demis din funcţie de militari vineri seara şi înlocuit în fruntea juntei de Ibrahim Traoré, un tânăr căpitan de 34 ani.

Într-o scurtă declaraţie televizată, puciştii au afirmat că Damiba 's-ar fi refugiat în interiorul bazei franceze de la Kamboinsin, pentru a plănui o contraofensivă' spre a 'semăna tulburări în cadrul forţelor noastre de apărare şi de securitate'.

Franța dezminte acuzațiile 



Ministerul de Externe de la Paris a reacţionat cu un comunicat în care a 'dezminţit oficial orice implicare în evenimentele în desfăşurare începând de ieri în Burkina'.

Franţa este prezentă în Burkina Faso cu forţa Sabre, un contingent de forţe speciale care instruiesc forţe locale, având baza la Kamboinsin, la circa 30 km de capitala Ouagadougou.

Deocamdată, soarta şi locul unde se află Damiba nu sunt cunoscute.

În declaraţia lor, semnată de Ibrahim Traoré, puciştii menţionează 'voinţa lor fermă de a se îndrepta spre alţi parteneri pregătiţi să ajute la lupta împotriva terorismului'.

Protestatarii au cerut cooperare cu Rusia și plecarea trupelor franceze din țară



Vineri, cu câteva ore înaintea puciului, mai multe sute de persoane au manifestat în capitală pentru a cere plecarea lui Damiba, dar şi sfârşitul prezenţei militare franceze în Sahel şi o cooperare militară cu Rusia.

După o noapte şi o dimineaţă calme, situaţia era din nou tensionată la mijlocul zilei la Ouagadougou, după focuri de arme, apoi desfăşurări de militari pe străzi.

Vineri seara, după o zi presărată cu schimburi de focul în cartierul prezidenţial, militari au intervenit la televiziunea naţională pentru a anunţa demiterea lui Damiba, închiderea frontierelor, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea guvernului şi a Adunării legislative de tranziţie, invocând 'degradarea situaţiei de securitate' în ţară.

Potrivit mai multor surse de securitate, această lovitură de forţă scoate la iveală dezacorduri profunde în cadrul armatei, unitatea de elită 'Cobra' desfăşurată în lupta antijihadistă reproşându-i lui Damiba mai ales că nu mobilizează toate forţele pe teren.

În ultimele luni s-au înmulţit atacurile împotriva a zeci de civili şi soldaţi în nordul şi estul ţării, unde oraşe sunt de acum supuse unei blocade din partea jihadiştilor.

Sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a condamnat 'ferm orice tentativă de luare a puterii prin forţa armelor', Uniunea Africană a denunţat o 'schimbare anticonstituţională a guvernului', iar Uniunea Europeană a considerat că puciul 'pune în pericol eforturile angajate de mai multe luni 'pentru tranziţie, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel