Nicuşor Dan riscă să-şi piardă mandatul de primar, dacă va pierde procesul cu Agenţia Naţională de Integritate.
După ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe Nicușor Dan de incompatibilitate și conflict de interese, primarul a contestat raportul ANI în instanță. Edilul le cere judecătorilor să anuleze raportul care îl acuză, iar verdictul ar putea fi dat marți, 8 octombrie 2024, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Dacă Înalta Curte va constata că Nicușor Dan se află în incompatibilitate, prefectul ar putea să-l demită imediat. În schimb, dacă verdictul va confirma doar un conflict de interese, primarul își va păstra actualul mandat (din care mai are doar câteva zile), însă va pierde dreptul de a ocupa funcția în viitor (adica nu va mai putea să-și ia cel de-al doilea mandat). Totuși, dacă decizia este amânată, Nicușor Dan ar putea să depună jurământul pentru un nou mandat, și chiar dacă ulterior ar fi găsit vinovat, acesta nu ar mai putea fi anulat.
Mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.
Astfel, dacă instanța întârzie pronunțarea deciziei, Nicușor Dan își va începe al doilea mandat, protejat de această amânare. Strategia pare să fie una de prelungire a procesului prin invocarea unor excepții de neconstituționalitate și alte căi legale de amânare.
Situația depinde, în final, de hotărârea judecătorilor. Dacă aceștia pronunță decizia astăzi și confirmă conflictul de interese, Nicușor Dan nu va putea să preia noul mandat, iar alegerile pentru funcția de primar al Capitalei ar trebui refăcute. În cazul în care se constată și o stare de incompatibilitate, edilul ar pierde atât ultimele zile din actualul mandat, cât și noul mandat.
În luna februarie, ANI l-a acuzat pe Nicuşor Dan de abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, incompatibilitate şi conflict de interese.
ANI susţinea că, în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice - Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte -, fără a avea un mandat de reprezentare.
De asemenea, el ar fi plătit cu banii municipalităţii o amendă primită de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Pe partea administrativă, Nicuşor Dan a câştigat în primă instanţă. Astfel, pe 21 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul ANI prin care Nicuşor Dan a fost declarat în stare de incompatibilitate şi conflict de interese. O decizie definitivă în acest caz urmează să fie luată pe 8 octombrie de Instanţa supremă.
Partea din raportul ANI care se referă la infracţiunile de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane se află în lucru la Parchetul General.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News