EXCLUSIV  Agresivitatea în școală: Ce se întâmplă cu elevii români, de fapt. Prof. univ. dr. Emil Păun, concluzie în cazul elevului care și-a pălmuit diriginta / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. univ. dr. emerit Emil Păun de la Universitatea din București a fost invitat la emisiunea DC Edu, de pe DC News și DC News TV.

În cadrul emisiunii, prof. univ. dr. Emil Păun a explicat care sunt cauzele degradării disciplinei școlare și care sunt soluțiile care pot rezolva această criză. 

„Școala românească tinde să devină un fel de junglă stăpânită de haos generat de bullying, agresivitate, violență, elevi bătuți traumatizați, terorizați, profesori bătuți, droguri, promiscuitate, comportamente indecente. Cum s-a ajuns aici? Care sunt cauzele acestei degradări când noi știm că școala ar trebui să fie un templu al educației al valorilor morale, pe lângă partea de instrucție? Ce soluții ar fi?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Școala, din păcate, este din ce în ce mai mult într-o situație critică, atât din punct de vedere al autorității sale și al statutului său și se află într-o criză de identitate, într-o oarecare măsură.

Constat că școala a început să fie culpabilizată și blamată din ce în ce mai mult și criticată uneori pe nedrept. I se pun în seamă lucruri pentru care societatea este răspunzătoare, nu școala. Școala e culpabilizată și e lipsită de respect social, în ultima vreme. Din ce în ce mai mult și profesorii cred că școala e slabă.", a spus prof. univ. dr. Emil Păun. 

 

Influența directă a societății

Profesorul susține că disciplina școlară este direct influențată de societate când, de fapt, școala ar trebui să fie cea care influențează societatea. 

„Referitor la disciplina școlară, cauzele sunt multiple. Există o cauzalitate externă: societatea noastră, ce se întâmplă, ambientul acesta care în condițiile actuale  este plin de fenomene cu impact major asupra tinerilor, fenomene de violență, agresivitate atât în filme cât și pe rețelele de socializare. Școala trebuie să influențeze societatea în bine, dar în condițiile în care ne aflăm noi, școala este supusă influențelor.

Când vorbim de cauzele interne sunt mai multe lucruri de discutat. În mare măsură, școala și autoritățile școlare tratează mai degrabă efectele decât cauzele. E bine că tratăm efectele că nu avem ce face pentru că lucrurile au avansat îngrijorător de rău în această direcție și trebuie să impunem anumite măsuri legislative care poate nu sunt cel mai bine gândite, dar școala ar putea să aibă o influență dacă aici s-ar asocia și părinții.", a mai spus profesorul. 

 

Mulți tineri vor să se afirme

„Agresivitatea se află în noi, problema este cum îl tratăm pe elev în familie, încă de la început, astfel încât să creăm un mediu în care acesta să nu se manifeste agresiv pentru că mulți elevi vor să se afirme într-un fel, nu sunt recunoscuți nici de profesori și atunci caută să facă acest lucru în modalități care sunt extreme, agresive.

Există și acest raport utilitarist al elevilor vizavi de școală. Ei își pun întrebarea: „ De ce să învăț? Să învăț că îmi trebuie, că îmi place sau învăț nu doar ce îmi place?”

Aici este și un fel de hedonism educațional care se află în școală noastră adică am devenit foarte toleranți la foarte multe lucruri. Am văzut zilele trecute un elev de clasa a VIII-a care și-a pălmuit diriginta. Consecința: suspendat 5 zile de la școală. Întrebarea pe care mi-o pun eu: „Dacă ar fi făcut un profesor chestia asta tot așa se întâmpla? Îl suspendau?”, a spus prof. univ. dr. Emil Păun. 

„Ar fi fost mult mai pedepsit, s-ar fi pus poate problema excluderii lui din învățământ.”, a concluzionat Sorin Ivan la emisiunea DC Edu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel