EXCLUSIV  ADMITERE LICEU 2017. Schimbare medie calcul. Efectele noii modificări

Subiectele de la Evaluarea națională 2017 sunt considerate a fi mult mai ușoare decât în alți ani. De aceea, părinții consideră că nu este pus accentul pe pregătirea reală a elevului. Ei se tem că elevi care în mod normal nu au cunoștințele necesare pentru a intra la un liceu de top ajung să fie admiși în aceste instituții.

Am discutat cu profesorul Sorin Dragne, lider sindical FSLÎ, pentru un punct de vedere.

"Vor crește foarte mult mediile ținând cont de faptul că mediile de la gimnaziu reprezintă doar 20% ca pondere din nota finală. Este adevărat că elevii care s-au pregătit mai bine și au obținut note mai mari la Evaluarea națională, vor avea prima șansă către liceele mai bune. Cu siguranță, va fi o medie de admitere mai crescută cu câteva procente bune față de anul anterior. În 2016 au fost mediile mai mici decât în 2015. Acum se va înregistra o creștere. Dacă anul trecut au fost licee bune care au închis porțile pe la 9,60 - 9,70, acum probabil că vor urca chiar spre 9,90", a spus Sorin Dragne pentru DC News.

Este posibil să fie licee care nu pot avea criterii de departajare între candidați

"Subiectele ușoare sau dificile le poate rezolva doar cine s-a pregătit. Cred că este bine că încercăm să evaluăm ceea ce știu elevii, nu să căutăm cu lumânarea ceea ce nu au învățat. Fără să aduc o critică subiectelor, cel puțin la Limba română, sunt cam la același nivel ca cele de anul trecut. La matematică par mai accesibile decât cele din anii anteriori. Probabil că diferența de la 9 spre 10 ar fi putut fi făcută cu o mai mare exigență. Este posibil să fie licee care nu pot avea criterii de departajare între candidați. Subiectele devin foarte accesibile pentru elevii foarte bine pregătiți. Dacă până acum patru-cinci ani, vorbeam de până la o treime dintre candidați care nu reușeau să ia media 5, anul acesta, din 11.000 de candidați, peste 10.000 au obținut media 5. Dincolo de accesibilitatea subiectelor, cred că este un echilibru. Nu doar accesibilitatea subiectelor a dus anul acesta la multe note de 10, cât și conștientizarea celor implicați", a mai zis Sorin Dragne.

Calculul pentru media de admitere la liceu, schimbat

În anul 2017, s-a schimbat calculul pentru media de admitere la liceu. Ponderea mediilor din clasele V-VIII a scăzut la 20%, iar cea a rezultatelor de la Evaluarea națională este de 80%.

"Cred că este relativ ok pentru că sistemul de evaluare - și asta este cea mai mare problemă a sistemului de educație din România - nu este unitar. Atâta timp cât te poți înscrie în orice județ, nu cred că deocamdată România este pregătită. Nu cred că nota 10 din județul X este la fel cu cea din alt județul Y. Dacă ponderea ar fi fost mai mare s-ar fi creat acest dezechilibru subiectiv. Repartiția computerizată mi se pare foarte corectă. Probabil că un examen unde s-ar ține cont doar de Evaluarea națională ar lăsa, în gimnaziu, concentrarea masivă doar pe materiile care se dau - Limba română și matematică. Elevii trebuie să fie în priză pentru tot procesul educativ. De ce? Pentru că nu este neapărat obligatoriu ca acestea să fie domeniile către care se vor îndrepta ulterior. Și atunci este clar că trebuie să-și însușească și celelalte discipline", ne-a mai spus Sorin Dragne.

VEZI ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2017, REZULTATE FINALE EDU.RO. Părinții, nemulțumiți de subiecte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel