Urmărește emisiunea live


Ungaria, Paks: UE blochează înțelegerea nucleară de 12 miliarde de euro cu Rusia

UE vrea să ceară monitorizarea situației drepturilor omului în Rusia. Ungaria se opune
UE vrea să ceară monitorizarea situației drepturilor omului în Rusia. Ungaria se opune

Uniunea Europeană blochează înțelegerea de 12 miliarde de euro în baza căreia Rusia se angaja să construiască două reactoarea nucleare la centrala din orașul maghiar Paks. Înțelegerea ruso-ungară nu este compatibilă cu legislația europeană, spune Bruxellesul.

UPDATE: Un oficial al guvernului maghiar dezminte "ferm" informația apărută în presă. "Nu este adevărat că UE a blocat construcția Paks II", a declarat Andras Giro Szasz pentru MTI.

Toate contractele de livrare de combustibil semnate de statele membre UE trebuie aprobate de Euratom, care impune cerințe financiare și tehnice furnizorului. Potrivit Financial Times, Euratorm a refuzat să accepte planurile Ungariei de a importa combustibil exclusiv din Rusia. Budapesta a făcut apel la decizie, dar trei persoane apropiate discuțiilor, citate de ziarul britanic, spun că hotărârea de respingere a proiectului este acum sprijinită de Comisia Europeană.

Viktor Orban: Ungaria nu va mai revinde gaz rus Ucrainei. Ne opunem Uniunii Energetice

Decizia a fost luată la o întâlnire organizată săptămâna trecută la Bruxelles, la care au participat toți cei 28 de comisari europeni, inclusiv cel ungur, Tibor Navracsics. Rezultatul consultărilor a fost acela de a se bloca întreaga extindere a Paks II. Pentru a o  repune pe tapet, Ungaria trebuie să negocieze un nou contract privind livrarea de combustibil sau să acționeze Comisia Europeană în instanță.

Dezvoltarea centralei nucleare de la Paks este una dintre prioritățile premierului Orban. Liderul FIDESZ a susținut constant că securitatea energetică a Ungariei impune construirea a două reactoare nucleare.

Orban, alianță contra curentului cu Putin

Decizia Comisiei Europene are potențialul să înfurie guvernului FIDESZ, mai ales pentru că vine la scurt timp după blocarea unui alt proiect în care rușii erau parteneri: gazoductul South Stream.

Rusia și Ungaria s-au înțeles anul trecut cu privire la construirea a două reactoare nucleare de 1.200 de megawatti în Paks, oraș aflat la 75 de mile distanță de capitala Budapesta. Contractele pentru proiectarea, construirea și mentenanța reactoarelor au fost acordare în decemvbrie unei subsidiare a firmei ruse de stat Rosatom.

Orban rupe tăcerea: Americanii ne presează din două motive

 

Criticii se tem însă că înțelegerea nu va face decât să crească dependența energetică a Ungariei de Rusia, pe care Vladimir Putin o poate folosi ca pârghie politică.

De altfel, mai mulți oficiali ai Uniunii Europene s-au arătat îngrijorați că Moscova folosește politica energetică pentru a diviza Europa și submina consensul blocului privind sancțiunile impuse Moscovei pentru agresiunea din Estul Ucrainei.

Parlamentul Ungariei a votat săptămâna trecută secretizarea pentru 30 de ani a contractului privind centrala de la Paks, invocând motive de securitate națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel