Traian Băsescu riscă închisoarea: Ce a decis Parchetul General

Parchetul General a schimbat, miercuri, încadrarea juridică a lui Traian Băsescu, în dosarul în care senatoarea Gabriela Firea îl acuză de șantaj pe fostul președinte. Astfel, Traian Băsescu a scăpat de acuzația de șantaj și urmează să dea socoteală pentru acuzația de amenințare, o infracțiune cu pedepse mai blânde prevăzute de Codul penal.

Citește și: Reacția lui Mircea Badea, după decizia Parchetului General în cazul lui Băsescu


Update: - ora 11:35 - După mai bine de jumătate de oră petrecută în sediul Parchetului General, Traian Băsescu a ieșit de la audieri și a anunțat că i-a fost schimbată încadrarea, de la șantaj, la amenințare.

„S-a schimbat încadrarea, de la șantaj, la amenințare. (...) Înseamnă că ușor-ușor justiția se apropie de adevăr”, a spus Traian Băsescu la ieșirea din sediul Parchetului General.

- ora 11:08 - Potrivit unor surse citate de televiziunile de știri, lui Traian Băsescu i s-a schimbat încadrarea, din cea șantaj, în cea de amenințare. Diferența de pedeapsă dintre cele două este următoarea: amenințarea se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, în vreme ce șantajul se pedepsește cu închisoare de la unul la cinci ani sau chiar cu închisoare de la doi la șapte ani.

Iată ce prevede Codul penal pentru cele două infracțiuni:

Art. 206 - Ameninţarea

(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 207 - Şantajul

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

-----------------------

Știrea inițială:

Fostul președinte Traian Băsescu a ajuns, miercuri, cu doar câteva minute înainte de ora 11, la sediul Parchetului General, pentru noi audieri în dosarul în care senatoarea Gabriela Firea îl acuză de șantaj.

La sosire, Traian Băsescu a fost huiduit de câteva zeci de persoane, care îl așteptau acolo încă de dimineață.

Fostul președinte nu a oferit prea multe declarații înainte de audieri.

”Nu am emoții. Emoții are cine încalcă legea”, le-a spus Traian Băsescu jurnaliștilor care l-au întâmpinat la intrarea în sediul Parchetului General, precizând că se așteaptă la orice.

În urma audierilor de azi, procurorii ar putea decide dacă trimit dosarul în instanță sau îl soluționează cu neînceperea urmăririi penale.

Vezi și: Radu Tudor: "Surse- Traian Băsescu ar putea fi învinuit pentru amenințare"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel