Rasmussen: NATO va amplasa baze permanente în Europa de Est

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

În premieră, NATO va disloca permanent forțe în baze din Estul Europei ca răspuns la criza din Ucraina și pentru a descuraja eventuale măsuri destabilizatoare ale Rusiei în fostele republici sovietice, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Danezul a declarat că, în cadrul summit-ului NATO organizat săptămâna viitoare la Cardiff, se vor depăși neînțelegerile din cadrul alianței pentru a se ajunge la un acord privind amplasarea de baze militare în Estul Europei.

Polonia și țările baltice au cerut cu insistență o prezență mai vizibilă a NATO pe teritoriul lor, dar au primit răspunsuri evazive sau chiar refuzuri ferme din partea liderilor Vestici.

România este o potențială gazdă a unei baze NATO permanente. Luni, premierul Victor Ponta a declarat că unul dintre obiectivele României la summit-ul NATO din Țara Galilor  va fi să primească un răspuns afirmativ la solicitarea privind instalarea unei baze militare permanente pe teritoriul țării noastre.

Rasmussen spune că NATO este pregătită să disloce rapid trupe în cazul unei escaladări a crizei regionale. Pentru ca măsura să fie una eficientă, este nevoie de o pregătire a țărilor gazdă, a arătat Ramussen.

NATO: Strategia "convoiului umanitar" rus în Ucraina. Ce urmărește Putin

"Concluzia e că în viitor veți vedea o prezență a NATO mai vizibilă în Est", a precizat șeful NATO, într-un interviu pentru cinci ziare europene.

Spania, Italia și Franța se opun amplasării unor baze NATO permanente în Est, în timp ce americanii și britanicii sunt favorabili unui asemenea răspuns la agresivitatea Rusiei. Germania, spune un oficial NATO, preferă să se abțină pentru a nu provoca Rusia.

"Pot funcționa pe principiu de rotație, cu o frecvență ridicată. Ideea e că orice potențial agresor să știe că dacă se gândește să atace un membru NATO nu va fi întâmpinat doar de trupele respectivei țări, dar și de trupele NATO. Asta este important", a arătat Rasmussen.

Întrebat dacă vor fi dislocate permanent în Estul Europei trupe sub auspiciile NATO, șeful alianței a răspuns: "Răspunsul scurt este da. Pentru a preveni neînțelegerile eu folosesc fraza "atâta timp cât va fi nevoie". Aliații noștri estici vor fi satisfăcuți când vor vedea ce include de fapt planul nostru de pregătire". El a adăugat că trupele pot fi dislocate în câteva ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel