Măsură urgentă a Republicii Moldova, în contextul crizei din Ucraina

Guvernul Republicii Moldova spune că a instituit stare de alertă la granițele țării din cauza conflictului din Ucraina, țară vecină, conform AP.

Liderii Republicii Moldova au anunțat măsura luni, într-o declarație comună de presă, după ce forțele ucrainene au disclocat o unitate de elită în portul ucrainean Odessa, care weekendul trecut a fost scena unui masacru.

Președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman, au declarat că "forțele de securitate au primit ordine să ia toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în interiorul țării".

Cei trei nu au făcut referire la vreo amenințare specifică, dar și-au exprimat "îngrijorarea cu privire la deteriorarea climatului de securitate din regiune după escaladarea violențelor din Ucraina".

Timofti, Leancă și Corman s-au întâlnit în spatele ușilor închise pentru a discuta despre Ucraina.

Citește și: Leancă: Trupele ruse se antrenează să traverseze Nistrul în câteva minute

În regiunea separatistă Transnistria, unde locuiesc aproximativ 500.000 de oameni, sunt disclocați între 1.500 și 2.000 de soldați ruși. 

Republica Moldova împarte o graniță de 1.220 de km cu Transnistria, fâșie de pământ controlată de separatiști proruși, care s-a rupt unilateral de Chișinău în 1992, în urma unui conflict armat.

Armata Republicii Moldova numără în jur de 4.000 - 5.000 de soldați. Numărul este unul incert chiar și pentru ministrul Apărării din Republica Moldova, care, într-o declarație acordată recent pentru Bloomberg, nu a știut să ofere o statistică exactă.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a efectuat luni o vizită oficială la Chișinău, unde a pledat pentru fortificarea legăturilor fostului satelit sovietic cu UE, fără ca asta să fie văzută ca o amenințare de către Rusia.

Citește și: Ce spune Putin despre independența Transnistriei


Hague a declarat că Marea Britanie "se opune ferm oricărei presiuni externe sau violări a suveranității și integrității teritoriale".

Republica Moldova și Georgia sunt așteptate să semneze Tratatul de Asociere la Uniunea Europeană "nu mai târziu de luna iunie", conform președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel