”Anexarea Germaniei de Est de către Germania de Vest” ar putea fi condamnată de Rusia

Parlamentul Federației Ruse este pe punctul de a adopta o rezoluție de condamnare a anexării Germaniei de Est de către Germania de Vest în 1989, relatează AFP. În realitate, cele două Germanii s-au unificat, după căderea Zidului Berlinului, printr-un vot democratic.

Preşedintele Camerei inferioare a Dumei, Serghei Narîşkin, a cerut miercuri Comisiei pentru Afaceri Externe să studieze posibilitatea de a adopta o rezoluţie de condamnare a anexării Germaniei de Est de către Germania de Vest.

Această declaraţie este dorită ca o "măsură de retorsiune" faţă de preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a calificat drept "anexare" preluarea controlului asupra Crimeei de către forţele ruse, urmată de un referendum în martie privind ataşarea peninsulei ucrainene la Rusia.

Prin urmare, Narîşkin a anunţat în faţa deputaţilor că a cerut Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma "să pregătească o declaraţie care să condamne anexarea Republicii Democrate Germane (RDG) de către Republica Federală Germană (RFG) în 1989".

Citește și: Vladimir Putin, acuzat că a ordonat asasinarea spionului KGB Alexandr Litvinenko

La 3 octombrie 1990, la finalul unui proces declanşat de căderea Zidului Berlinului, simbol al divizării lumii în timpul Războiului Rece, Germania s-a reunificat după 40 de ani de separare.

"Spre deosebire de Crimeea, nici un referendum nu a fost realizat în RDG", a adăugat el, făcând referire la cel desfăşurat în peninsula ucraineană, când 97 la sută dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, dar a cărui legalitate a fost pusă la îndoială de occidentali.

Dacă alipirea Crimeei la Rusia este considerată o anexare, atunci "putem spune că RDG a fost anexată de RFG", apreciază Narîşkin, adăugând că Rusia se opune logicii standardelor duble.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, apreciat în Occident pentru că a permis căderea Zidului Berlinului şi reunificarea paşnică a Germaniei, l-a criticat pe preşedintele Dumei şi a cerut să nu se "simplifice viziunea trecutului şi să nu se judece trecutul pe baza situaţiei actuale".

Citește și: Vladimir Putin, avertisment pentru Occident: Nimeni nu va reuși să ne intimideze

"Despre ce anexare vorbim? Nu are nici o legătură", a insistat Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.

"Şi despre ce referendum vorbim, în condiţiile în care în cele două ţări, RFG şi RDG, sute de mii de persoane manifestau sub acelaşi slogan: «Suntem un singur popor»", a adăugat el.

Propunerea preşedintelui Dumei, un apropiat al liderului rus Vladimir Putin, intervine după discuţia sa de duminică, într-o atmosferă tensionată, cu preşedinta APCE, un organism care a suspendat în aprilie drepturile de vot ale celor 18 membri ruşi, pentru a marca dezacordul faţă de anexarea Crimeei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel