Zoran Milanovic, președintele Croației, nu are voie să ocupe funcția de premier. Decizia instanței

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Curtea Constituțională a Croației a decis vineri că președintele Zoran Milanovic nu poate prelua funcția de prim-ministru după alegerile de săptămâna aceasta, excluzându-l de la conducerea oricărei potențiale coaliții.

Curtea a declarat că Milanovic nu a respectat un avertisment al instanței din martie, conform căruia ar trebui să demisioneze din funcția de președinte înainte de a face din nou campanie pentru postul de prim-ministru. Președintele a criticat adesea Uniunea Europeană și NATO și s-a opus ajutorării Ucrainei în războiul cu Rusia, potrivit Reuters.

Partidul conservator de guvernământ Uniunea Democrată Croată (HDZ), al premierului Andrej Plenkovic, a câștigat alegerile de miercuri, dar fără a obține majoritatea parlamentară, declanșând negocieri între diverse partide pentru a forma o coaliție de guvernare.

O coaliție condusă de Partidul Social-Democrat (SDP) al lui Milanovic, aflat în opoziție, s-a clasat pe locul al doilea. Rezultatul a făcut puțin probabil ca Milanovic să devină șef al guvernului, dar, odată cu hotărârea judecătorească de vineri, acesta nu ar mai putea face acest lucru chiar dacă ar reuși să găsească suficient sprijin în rândul partidelor mai mici.

"Nu poate fi nici mandatar pentru componența viitorului guvern, nici prim-ministru"

Mișcarea Patria, de extremă dreapta, a ocupat locul al treilea, ceea ce i-ar putea conferi un rol decisiv în trecerea HDZ peste linia de demarcație.

"Prin declarațiile și comportamentul său, președintele Republicii (...) s-a plasat într-o poziție în care nu poate fi nici mandatar pentru componența viitorului guvern, nici prim-ministru", a precizat instanța în hotărârea sa.

Milanovic a dizolvat parlamentul la 18 martie, declanșând alegerile anticipate din această săptămână, și a declarat că va candida pentru funcția de prim-ministru și că va demisiona doar după ce va câștiga scrutinul. Curtea Constituțională a declarat atunci că trebuie să demisioneze mai întâi.

Rezultatele finale ale alegerilor sunt așteptate abia săptămâna viitoare, deoarece este nevoie de o repetare a scrutinului în două secții de votare după ce au fost înregistrate nereguli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel