Ziua 4 război Rusia-Ucraina. Primele negocieri de pace. Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false / live text / video

Ziua 4 război Rusia-Ucraina. Noapte crucială pentru Kiev / live text
Ziua 4 război Rusia-Ucraina. Noapte crucială pentru Kiev / live text

Este a patra zi a războiului provocat de Vladimir Putin. Rămâneți pe DCNews.ro pentru a afla evoluțiile momentului de la granița României!

UPDATE 80

Preşedintele Elveţiei ia în calcul îngheţarea activelor ruseşti

Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.

'Foarte probabil Consiliul Federal va decide în această direcţie mâine (luni)' în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacă Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliardele pe care le găzduieşte.

'Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încă luate', a adăugat el, precizând că decizia 'va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei'.

La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat că, personal, susţine 'o consolidare a măsurilor faţă de Rusia' şi a precizat că administraţia pregăteşte măsuri, subliniind totodată că va rămâne la latitudinea Consiliului Federal să decidă. A

cesta din urmă este supus unei presiuni puternice pentru a lua măsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale. Presiunea vine în primul rând din stradă, unde sâmbătă au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alături de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal să facă mai mult.

Ambasadorul Ucrainei în Elveţia, Artem Ribcenko, a solicitat într-un interviu acordat Sonntags Zeitung îngheţarea activelor membrilor guvernului rus. Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formă de depozite.

Totodată, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante. În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia, potrivit estimărilor citate de presa elveţiană.

UPDATE 79

UE: Acord politic pentru blocarea tranzacţiilor Băncii Centrale a Rusiei

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat duminică că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei, transmite AFP.

'Mai mult de jumătate din rezervele Băncii Centrale vor fi paralizate pentru că sunt păstrate în instituţii din ţările G7', a spus Borrell, subliniind că acordul politic al miniştrilor a deschis calea pentru adoptarea oficială a măsurii până la deschiderea pieţelor financiare luni.

UPDATE 78

Comisarul european responsabil pentru afaceri interne vizitează luni România, axată pe situaţia de la graniţa cu Ucraina

Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, va efectua luni o vizită la Suceava şi la Bucureşti, care se va concentra pe situaţia de la graniţa cu Ucraina, conform unui comunicat de presă al Executivului UE. La Bucureşti, înaltul oficial european se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul afacerilor interne Lucian Bode.

Comisarul va efectua şi o vizită la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, urmată de o conferinţă de presă. De asemenea, va participa la o masă rotundă cu reprezentanţi ai societăţii civile. La Suceava Ylva Johansson va vizita tabăra mobilă de asistenţă umanitară din zona PTF Siret şi va susţine declaraţii de presă la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

UPDATE 77

Numărul de persoane cunoscute ucise în Ucraina în urma invaziei ruse este de 352 de civili, a anunţat duminică Ministerul de Interne al Ucrainei.

UPDATE 76

Kosovo cere SUA o bază militară permanentă şi o aderare mai rapidă la NATO

UPDATE 75

Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false

Primarul Kievului, Vitali Klitscho, spune că informațiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forțele rusești sunt false.


„În cursul serii, publicații online rusești au răspândit informații cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă", a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.
„Și este ciudat că și canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informația. Nu credeți minciunile! Aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniți. Ucraina va învinge!", a adăugat acesta, potrivit The Guardian.


Un purtător de cuvânt al primarului a declarat pentru Kyiv Independent că Klitschko s-a exprimat greșit mai devreme și că informațiile despre trupele rusești care ar fi încercuit orașul sunt „o minciună și o manipulare".
Imaginile din satelit de duminică au arătat o desfășurare de forțe rusești de 5,5 kilometri lungime care avansează spre Kiev.


Mai devreme, apăruse informația potrivit căreia Vitali Klitscho ar fi descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită" și o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

UPDATE 74

Franța va înainta luni Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite o rezoluție prin care cere „acces umanitar nestingherit” în Ucraina, precum și încetarea focului, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.

După o serie de apeluri între președintele francez Emmanuel Macron și liderii mondiali în acest weekend, președintele și omologii săi au recunoscut „necesitatea de a lucra la condițiile pentru livrarea corespunzătoare a ajutorului umanitar în Ucraina”, potrivit Elysée.

Rezoluția franceză va avea ca scop „garantarea accesului umanitar nestingherit pentru a satisface nevoile urgente ale populației rămase în Ucraina”, se arată în declarație. 

El a susținut duminică convorbiri cu lideri din Ucraina, Arabia Saudită, Qatar, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Abu Dhabi și Comisia UE.

UPDATE 73 

O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.


Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.


Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.


Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului. Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni, notează Mediafax.

UPDATE 72 

Casa Albă invită China să condamne invazia Rusiei în Ucraina

Casa Alba a cerut duminică Chinei să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, în timp ce atacul Moscovei împotriva ţării vecine continuă, iar preşedintele rus Vladimir Putin a plasat forţele nucleare în alertă maximă, potrivit Reuters.

China a pus în aplicare unele sancţiuni impuse de SUA şi aliaţii lor împotriva Rusiei în urma invaziei şi s-a pronunţat în favoarea suveranităţii ucrainene săptămâna trecută, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un interviu pentru MSNBC. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt citată a spus că Beijingul ar trebui să facă mai mult.

'Nu este momentul de stat pe margine. Este momentul de a vorbi cu voce tare şi de a condamna acţiunile preşedintelui Putin şi ale Rusiei care invadează o ţară suverană', a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe în acelaşi interviu.

Ea a spus că preşedintele Joe Biden nu a vorbit recent cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a exclus un apel telefonic în viitor. Biden însuşi nu s-a referit decât voalat la China săptămâna trecută după ce Beijingul a refuzat să califice drept invazie decizia Moscovei şi a lansat un apel părţilor să manifeste reţinere. 

UPDATE 71

Monumentul armatei sovietice din Sofia a fost vopsit în culorile Ucrainei

Monumentul armatei sovietice din centrul capitalei bulgare Sofia a fost vopsit duminică în culorile galben şi albastru ale Ucrainei şi acoperit cu sloganuri care denunţă invazia preşedintelui rus, Vladimir Putin, informează AFP.

Aproximativ 200 de manifestanţi au răspuns la un apel pe reţelele de socializare. Astăzi este Ucraina cea care a fost atacată, mâine putem fi noi cei vizaţi', a declarat pentru AFP Teodora Radkova, în vârstă de 43 de ani, în timp ce picta un relief înalt reprezentând un soldat cu un Kalaşnikov. 'Asasini!', 'Ruşine!' şi 'Putin = Hitler = ucigaş', au scris protestatarii veniţi în ciuda frigului şi a zăpezii. 

UPDATE 70

Organismul de conducere al fotbalului englez, Asociația de Fotbal (FA), a anunțat duminică că Anglia nu va juca niciun meci împotriva Rusiei „în viitorul apropiat”.

„Din solidaritate cu Ucraina și pentru a condamna din toată inima atrocitățile comise de conducerea rusă, FA poate confirma că nu vom juca împotriva Rusiei în niciun meci internațional în viitorul apropiat. Aceasta include orice meci potențial la orice nivel de senior, grup de vârstă sau parafotbal”, a spus FA într-un comunicat duminică.


Un anumit context: Anglia se alătură acum Republicii Cehe, Poloniei și Suediei, refuzând să joace în eventualele meciuri de fotbal împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei. - google translate

UPDATE 69

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancțiuni ale UE

Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancțiuni ale UE, afirmă un diplomat de rang înalt.


Mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale a Rusiei vor fi blocate ca parte a noilor sancțiuni ale UE împotriva acestei țări, a anunțat duminică cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.
Borrell a declarat mai apoi că va oferi aprobarea politică a celor 27 de state membre ale UE pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.


Măsurile împotriva țării vecine Belarus vor fi, de asemenea, „consolidate", a spus Borrell, în schimbul rolului său în „facilitarea asaltului rusesc împotriva Ucrainei".
Borrell a declarat că UE face acest lucru „pentru că acest război necesită angajamentul nostru pentru a sprijini armata ucraineană".


Uniunea Europeană va impune noi măsuri de sancţionare a Rusiei, inclusiv prin închiderea spaţiului aerian, şi va furniza armament Ucrainei, în contextul războiului lansat de preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.


„Uniunea Europeană intensifică încă o dată susţinerea pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva agresorului, adică împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de armament şi alte echipamente pentru o ţară care este vizată de un atac. Acesta este un moment crucial", a afirmat Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni a Consiliului UE la nivel de miniştri de Externe, pentru formalizarea măsurilor de penalizare a Moscovei.


„În acelaşi timp, intensificăm încă o dată sancţiunile împotriva Kremlinului şi a colaboratorului său, regimul Aleksandr Lukaşenko. Închidem spaţiul aerian pentru Rusia, propunem interdicţii pentru toate avioanele deţinute de ruşi sau controlate de Rusia. Aceste avioane nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul Uniunii Europene. Măsurile se vor aplica tuturor avioanelor, fie că sunt deţinute, utilizate sau controlate în vreun alt fel de vreo persoană juridică sau fizică din Rusia. Deci, ca să fiu foarte clară, întregul spaţiu aerian va fi închis pentru orice avion rus, inclusiv pentru avioanele deţinute de oligarhi", a precizat Ursula von der Leyen.


„În al doilea rând, un nou pas fără precedent, vom interzice în Uniunea Europeană aparatul media al Kremlinului, companiile de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele acestora", a subliniat Ursula von der Leyen, notează Mediafax.

UPDATE 68

Administratorii fundației caritabile a lui Chelsea nu au fost încă de acord să preia controlul

Sâmbătă, proprietarul rus al lui Chelsea, Roman Abramovich, a anunțat că încredințează administrarea clubului fundației caritabile ce funcționează pe lângă club. Membrii fundației s-au întâlnit duminică pentru a discuta situația, dar au încă rețineri, conform BBS Sport.


Miliardarul rus Roman Abramovich a făcut această mișcare în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, dar cu intenția de a rămâne proprietarul clubului.


Administratorii fundației sunt îngrijorați și nu sunt siguri dacă regulile Comisiei de Caritate le-ar permite să conducă clubul, avocații fundației analizând în acest moment modalitățile prin care se poate pune în aplicare acest mandat.


De asemenea, BBC Sport susține că unii membri ai fundației sunt îngrijorați de răspunderea juridică pe care ar trebui să și-o asume dacă vor accepta să conducă clubul. Anunțul lui Abramovich a fost făcut în ajunul finalei Cupei Carabao, pe care Chelsea o dispută cu Liverpool pe Wembley. Vezi știrea inițială aici!

UPDATE 67

Compania petrolieră BP se retrage din Rosneft

Compania petrolieră BP a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 19,75% în gigantul rus Rosneft, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia EFE.

Directorul general executiv al BP, Bernard Looney, va demisiona din Consiliul de Administraţie al Rosneft 'cu efect imediat', a mai anunţat compania într-un comunicat. BP, cu sediul la Londra, a fost supusă unor presiuni puternice din partea Guvernului britanic pentru a rupe legăturile cu compania petrolieră rusă, după invazia iniţiată joi de Rusia în Ucraina.

În comunicat, BP semnalează că atacul Rusiei a a presupus 'o schimbare fundamentală' a modului în care compania ar putea să opereze în Rusia. Guvernul rus deţine, la rândul său, acţiuni în Rosneft.

Din 2013, BP are o participaţie de 19,75% în gigantul rus. Preşedintele BP, Helge Lund, a subliniat că atacul Rusiei asupra Ucrainei 'este un act de agresiune care are consecinţe tragice în toată regiunea.

BP a operat în Rusia timp de mai bine de 30 de ani, lucrând cu străluciţii colegi ruşi. Însă această acţiune militară aduce o schimbare fundamentală'. 'A determinat conducerea BP să ajungă la concluzia, după un proces exhaustiv, că relaţia noastră cu Rosneft, o companie de stat, pur şi simplu nu poate continua. Nu mai putem să-i sprijinim pe reprezentanţii BP să deţină un rol în consiliul Rosneft', a adăugat oficialul companiei britanice.

'Participaţia în Rosneft nu mai este aliniată cu afacerea şi strategia BP şi acum decizia conducerii este de a ieşi din acţionariatul Rosneft. Consiliul BP consideră că deciziile presupun ceea ce este mai bun pentru interesele pe termen lung ale tuturor acţionarilor noştri', a punctat Helge Lund.

Directorul general a sublinia că, 'la fel ca atâţia alţii m-am emoţionat şi întristat profund de situaţia din Ucraina şi inima mea este alături de cei afectaţi'. 'Sunt convins - a spus- că deciziile pe care le-am luat ca şi conducere nu sunt numai corecte, ci şi benefice intereselor pe termen lung ale BP'.

UPDATE 66

Reuniune de urgenţă luni a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza umanitară în Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă luni la ora locală 15:00 (20:00 GMT) cu privire la criza umanitară în Ucraina, invadată de Rusia, la cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron, informează AFP, citând surse diplomatice.

Responsabili ai Departamentului ONU pentru afaceri umanitare şi ai Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi vor participa la această sesiune, a precizat un diplomat, sub rezerva anonimatului.

Franţa a cerut de asemenea ca secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, să intervină la această reuniune. Cererea privind convocarea acestei reuniuni din partea Franţei, care a fost acceptată de Rusia, preşedinta în exerciţiu în luna februarie a Consiliului de Securitate, a fost susţinută de Irlanda, Albania, SUA, Norvegia, Regatul Unit şi Mexic.

Războiul declanşat în 24 februarie în Ucraina de Rusia ar putea provoca strămutarea a peste 7 milioane de persoane, potrivit unui comisar european. Afluxul de refugiaţi continuă să crească şi a determinat ţările europene să-şi multiplice structurile de primire şi să anunţe donaţii alături de celelalte state. SUA estimaseră recent la 5 milioane numărul de refugiaţi în cazul în care conflictul continuă.

UPDATE 65

Ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova, a declarat pentru corespondentul CNN Dana Bash că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky „cu siguranță nu va face” parte din delegația care participă la discuțiile cu Rusia, spunând că Zelensky se află în Ucraina pentru a apăra țara.

Markarova i-a cerut președintelui rus să oprească războiul și a spus că Ucraina va trimite oameni la discuții. Ea a adăugat că Ucraina este întotdeauna pregătită pentru discuții, "dar nu suntem pregătiți să ne predăm. Și ne vom apăra țara și vom câștiga".

Despre Putin care pune forța de descurajare, inclusiv armele nucleare, în alertă maximă, Markarova a spus: „Acesta este încă un exemplu de comportament terorist al Rusiei. Au atacat țara noastră. Îi sperie pe toată lumea”.

UPDATE 64

Suedia a anunțat că va trimite Ucrainei echipamente militare și alte ajutoare.

Anunțând această mișcare, prim-ministrul Magdalena Andersson a spus că va fi prima dată când Suedia trimite arme într-o țară aflată în conflict de la invazia sovietică a Finlandei în 1939.

Ea a spus că transporturile vor include 5.000 de lansatoare antitanc de unică folosință, 5.000 de piese de armătură și 5.000 de căști, precum și 135.000 de pachete de rație.

„Concluzia mea este acum că securitatea noastră este cel mai bine deservită de noi, sprijinind capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei”, a spus Andersson.

UPDATE 63 

Iohannis a discutat cu premierul olandez despre sancţiunile împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis a avut duminică o convorbire cu premierul olandez, Mark Rutte, cu privire la sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse.

'Convorbire telefonică avută astăzi cu prim-ministrul Rutte, cu privire la întărirea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei şi la suplimentarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv cu asistenţă militară', a scris Iohannis pe Twitter.

Şi premierul olandez a postat pe Twitter că a avut convorbiri cu preşedintele lituanian - Gitanas Nauseda, premierul leton - Krisjanis Karins, premierul estonian - Kaja Kallas, premierul polonez - Mateusz Morawiecki, prim-ministrul slovac - Eduard Heger şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu privire la sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi la furnizarea de materiale militare către Ucraina. 

UPDATE 62

Primarul Kievului, Vitali Klitscho, descrie capitala Ucrainei ca fiind „încercuită" și spune că o evacuare a civililor nu va fi posibilă.


Vitali Klitscho, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită" și a declarat că o evacuare a civililor nu va fi posibilă „deoarece toate căile sunt blocate".


„Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare", a declarat el duminică pentru Associated Press, în timp ce în oraș continua starea de asediu care, potrivit lui, permitea autorităților să vâneze „sabotori" pe străzi.


„În acest moment, avem electricitate, avem apă și încălzire în casele noastre. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente", a spus primarul, citat de The Guardian.


„De aceea, mesajul pentru toată lumea este: Susțineți Ucraina împreună ... Suntem puternici", a spus el: „fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară".

UPDATE 61

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la o întâlnire dintre delegațiile ucrainene și ruse de luni.

„Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică”, a spus Zelensky.


„Și în timp ce băieții noștri sunt acolo, președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre”, a adăugat el.

UPDATE 60 

Armata rusă recunoaşte pentru prima oară existenţa unor 'morţi şi răniţi' în Ucraina


Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a da cifre, relatează AFP.

'Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici' decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 59

Mriya, cel mai mare avion de transport din lume, fabricat în Ucraina,distrus de tirurile ruseşti

Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev, a declarat duminică Ukroboronprom, concernul de stat de din industria armamentului din Ucraina, citat de Reuters.

'Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene - legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev', a indicat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook. Potrivit estimărilor sale, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

UPDATE 58

UE discută despre un statut de protecţie pentru ucrainenii care fug din calea războiului

UPDATE 57

Ministrul ucrainean de externe: Faptul că Rusia este deschisă la dialog fără precondiţionări - o victorie pentru Ucraina

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că delegaţia ţării sale se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus şi va asculta 'ce are de spus Rusia', iar faptul că Federaţia Rusă este deschisă la dialog fără precondiţionări reprezintă deja o victorie pentru Ucraina.

'Cred că faptul că Rusia este deschisă la dialog fără precondiţionări, fără ultimatumuri, fără cereri adresate Ucrainei este deja o victorie pentru Ucraina. În al doilea rând, apreciem toată susţinerea pe care am avut-o din partea prietenilor din lumea întreagă, dar noi luptăm, oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse. Azi am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război.'

'Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo. Aşa că am fost de acord să trimitem o delegaţie la graniţa dintre Ucraina şi Belarus', a arătat şeful diplomaţiei de la Kiev, într-o conferinţă pentru presa străină. El a subliniat că negocierile nu se vor purta la Gomel, ci la graniţă.

'Nu vom merge la Gomel, un oraş din Belarus unde este o bază militară rusă. Ne vom întâlni la graniţă şi vom merge acolo să ascultăm ce are de spus Rusia. Mergem acolo fără discuţii prealabile, fără acorduri preliminare legat de ce va reieşi din aceste discuţii. Mergem acolo să ascultăm şi mergem să spunem ce credem noi despre acest război şi despre acţiunile Rusiei', a adăugat el. Totodată, ministrul ucrainean a spus că, până la momentul finalizării discuţiilor, preşedintele Lukaşenko l-a asigurat pe Zelenski că nu va exista nicio forţă militară belarusă care să acţioneze împotriva Ucrainei. 'Acesta este deja un câştig şi putem spera că Aleksandr Lukaşenko se va ţine de cuvânt', a spus Kuleba.

Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile.

'Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat', a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski.

UPDATE 56 

Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi, potrivit unui grup de monitorizare independent.


Autoritățile ruse au reținut în total 4.124 de persoane pentru participarea la proteste antirăzboi neautorizate în întreaga țară, de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei, a declarat duminică site-ul independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.
Doar duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane fuseseră reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară, a mai informat OVD-Info. Numai în Moscova au fost reținute 484 de persoane.


Conform legislației ruse, demonstrațiile de amploare necesită solicitarea de autorizaţii, iar cererile trebuie depuse cu cel mult 15, dar nu mai puțin de 10 zile înainte de eveniment.


Amenzi mari - și în unele cazuri chiar închisoare - pot fi aplicate celor care protestează fără permisiune.
Persoanele fizice au voie să organizeze „pichetări simple", care sunt proteste individuale, dar nu este neobișnuit ca oamenii să fie reținuți și pentru acestea.


Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest împotriva războiului este ilegală. De asemenea, a declarat că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce ar „lăsa un semn asupra viitorului persoanei".

UPDATE 55

Spania își va închide spațiul aerian companiilor aeriene ruse, potrivit Ministerului Spaniol pentru Transporturi.

Ministerul Transporturilor a anunțat duminică această mișcare într-un tweet în care a spus că țara va „închide spațiul aerian companiilor aeriene ruse” urmând directivele de cooperare ale Uniunii Europene.

Spania se alătură unei multitudini de alte țări care și-au închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse în acest weekend în urma invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv Germania, Italia, Franța și Canada.

UPDATE 54 Japonia se alătură UE şi SUA în blocarea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT

UPDATE 53  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, 'fabrică ameninţări care nu există', a acuzat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunţat că-şi pune în alertă 'forţele de descurajare' ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite AFP.

'Este vorba despre o schemă repetată pe care am observat-o din partea preşedintelui Putin în timpul acestui conflict, şi anume fabricarea unor ameninţări care nu există cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina (...) Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin', a declarat Psaki. 

UPDATE 52 Forțele ucrainene distrug coloana rusă la marginea Kievului - Tim Lister și Julia Kesa, corespondență CNN de la Kiev.


CNN a geolocalizat un videoclip care arată distrugerea de către forțele ucrainene a unei coloane de transportoare blindate rusești și a altor vehicule la marginea capitalei Kiev.

Un videoclip filmat duminică dimineață arată coloana rusă mișcându-se cu viteză printr-un cartier rezidențial (Bucha) de la periferia de vest a orașului.

La scurt timp, grupul rus este geolocalizat în apropiere, dar majoritatea vehiculelor sunt distruse, iar unele sunt întoarse. Nu mai există nicio urmă de soldați ruși.

Într-un videoclip, un bărbat este auzit înjurând în ucraineană și apoi spunând „Au venit pe pământul nostru. Vă doresc tuturor să ardeți în Iad. Mi-aș da viața dacă ar fi nevoie”.

Bărbatul spune că Forțele Aeriene Ucrainene „și-au făcut bine treaba”, dar nu este clar cum a fost efectuat atacul împotriva convoiului, conform sursei citate.

UPDATE 51 Spațiul aerian al Canadei este închis pentru toți operatorii de aeronave ruse, potrivit ministrului canadian al Transporturilor, Omar Alghabra.

„Cu aplicare imediată, spațiul aerian al Canadei este închis pentru toți operatorii de aeronave ruse. Vom trage Rusia la răspundere pentru atacurile sale neprovocate împotriva Ucrainei”, a declarat Alghabra duminică dimineață. Canada se alătură mai multor țări europene, inclusiv Germania, Italia și Franța, care au anunțat că își vor închide spațiul aerian aeronavelor și companiilor aeriene ruse ca răspuns la invazia Ucrainei, scrie CNN.

UPDATE 50 SUA consideră că mișcarea nucleară a lui Putin este „total inacceptabilă”. Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a calificat „inacceptabilă” mișcarea lui Vladimir Putin, într-un interviu pentru CBS News.

„Înseamnă că președintele Putin continuă să intensifice acest război într-o manieră total inacceptabilă și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a spus ea.

UPDATE 49 Municipalitatea Kievului anunţă că o explozie a provocat pagube într-o zonă rezidenţială

UPDATE 48 Președintele Ucrainei a confirmat că o delegație va participa la negocierile cu Rusia, la frontiera ucraineano-belarusă, într-o regiune situată în apropierea râului Pripiat, în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, după o mediere realizată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, transmit agenţiile internaţionale de presă, care citează preşedinţia de la Kiev. 

UPDATE 47 Putin, tot mai singur. Putin a fost suspendat din funcția de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo.

UPDATE 46: Preşedintele Vladimir Putin ar fi pus în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privinţa atacului militar din Ucraina, scrie The Washington Post.

UPDATE 45: Primarul Kievului a transmis că nu există trupe ruse în capitala ucraineană, care continuă să reziste atacurilor, potrivit Reuters, notează Mediafax. „Dar militarii noştri, forţele noastre de ordine şi apărarea noastră teritorială continuă să repereze şi să neutralizeze sabotorii”, a declarat Vitali Klitschko pe contul său Telegram. 

UPDATE 44: Rusia va aştepta răspunsul Ucrainei cu privire la organizarea de negocieri în oraşul Gomel din Belarus până la orele locale 15:00 (12.00 GMT), a anunţat consilierul preşedinţiei ruse şi şeful delegaţiei de negociere, Vladimir Medinski, transmite EFE, potrivit Agerpres. '(...) Până la orele 15:00 vom fi aici (în Gomel - n.r.) şi aşteptăm confirmarea din partea ucraineană că va călători la Gomel pentru negocieri', a declarat Medinski presei de la ambasada Rusiei din Minsk, citat de agenţia de presă oficială TASS.

El a adăugat că, odată ce va primi această confirmare, delegaţia rusă va porni către Gomel, oraş situat la circa 300 de kilometri sud-est de Minsk şi 40 de kilometri de frontiera cu Ucraina. Din delegaţia condusă de Medinski mai fac parte viceministrul afacerilor externe Andrei Rudenko, ambasadorul rus în Belarus, Boris Grizlov, şi şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Slutski. 'Toată responsabilitatea pentru viitoarea desfăşurare a evenimentelor va cădea pe umerii actualelor autorităţi din Ucraina', a avertizat Slutski pe canalul său de Telegram.

UPDATE 43: Premierul Israelului i-ar fi transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, disponibilitatea de a intermedia eventuale negocieri pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina.

UPDATE 42: Şi Germania, Belgia şi Luxemburgul au anunţat duminică închiderea spaţiului aerian pentru companiile ruse, ca represalii pentru invadarea Ucrainei, în rând cu alte ţări europene, transmite AFP, conform Agerpres.

Ministerul german al Transporturilor a precizat că interdicţia va intra în vigoare de duminică la ora 14.00 GMT şi va fi valabilă trei luni, fără a privi însă zborurile umanitare. Premierul belgian Alexander De Croo a transmis la rândul său pe Twitter că ţara sa a decis închiderea spaţiului său aerian pentru companiile ruse, iar guvernul luxemburghez a afirmat într-un comunicat că va face acelaşi lucru de duminică. Luxemburgul este o platformă majoră pentru avioane-cargo şi transporturi de mărfuri în Europa.

Tot duminică un purtător de cuvânt al guvernului italian a comunicat că şi Italia a decis să-şi închidă spaţiul aerian Rusiei, fără a preciza când va intra în vigoare măsura. În schimb, Franţa a indicat că va continua deocamdată să studieze 'principiul închiderii spaţiului său aerian', ministrul francez de resort Jean-Baptiste Djebbari cerând o 'coordonare europeană rapidă' în acest sens, conform Ministerului transporturilor citat de AFP.

Numeroase alte ţări au făcut începând de joi anunţuri similare, între care Polonia, Republica Cehă, Estonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca, Republica Moldova, Marea Britanie, dar şi România. Şi Islanda a hotărât să-şi închidă spaţiul aerian pentru traficul rus, a transmis duminică pe Twitter ministrul islandez de externe Thordis Kolbrun Gylfadottir, a consemnat Reuters.

UPDATE 41: Rapoartele guvernatorului regional Oleh Sinegubov confirmă că Ucraina „controlează în totalitate” zona orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, unde au avut loc lupte grele, informează Sky News.

UPDATE 40: Ucraina estimează că pierderile militare rusești de până acum includ: 4.300 de morți, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 de tancuri, 706 vehicule blindate de luptă, 49 de tunuri, 1 sistem de apărare antiaeriană Buk, 4 sisteme de lansare de rachete multiple Grad, 30 de vehicule, 60 de cisterne, 2 drone, 2 ambarcațiuni. BBC nu este în măsură să verifice aceste afirmații - iar Rusia nu a făcut publice cifrele privind numărul victimelor.

UPDATE 39: Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că Germania va creşte cheltuielile militare, la 'mai mult de 2%' din PIB pe an şi va debloca un pachet excepţional de 100 de miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea.

UPDATE 38: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică trupele rusești că au luat drept țintă civili, inclusiv copii, și a cerut o anchetă internațională asupra conflictului, scrie CNN.

„Ceea ce fac în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și în alte orașe și localități merită un tribunal internațional. Noi le documentăm crimele. Și ar fi fost mult mai multe astfel de crime dacă nu ar fi fost apărătorii noștri curajoși", a declarat Zelensky într-un discurs video postat pe pagina sa de Facebook.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei prezintă semne de genocid. Am vorbit despre acest lucru cu secretarul general al ONU", a spus el, susținând că Rusiei ar trebui să i se retragă dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

UPDATE 37: Ucraina a declarat că a doborât o rachetă de croazieră lansată spre Kiev din Belarus. „Forțele aeriene ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată spre capitala Ucrainei, Kiev, de către un bombardier TU-22 de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este o altă crimă de război comisă împotriva Ucrainei și a poporului său", a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, într-un mesaj publicat duminică pe Twitter.

UPDATE 36: China a respins din nou, duminică, recurgerea la sancţiuni împotriva Rusiei, la câteva zile după începerea invaziei din Ucraina, transmite dpa. Ministrul de externe chinez Wang Yi a precizat că ţara sa este 'împotriva sancţiunilor internaţionale care nu au fundament în dreptul internaţional', într-un comunicat publicat a doua zi după o convorbire cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, citat de asemenea de agenţia chineză de presă Xinhua, potrivit Agerpres.

UPDATE 35: Finlanda şi Danemarca anunţă şi ele că-şi vor închide spaţiul aerian pentru avioanele ruse. Finlanda îşi va închide spaţiul aerian pentru avioanele ruse, în semn de represalii pentru invadarea Ucrainei, a anunţat guvernul de la Helsinki, după ce numeroase alte ţări europene au luat o măsură similară, transmite AFP, conform Agerpres.

Finlanda, care are o frontieră de peste 1300 de kilometri cu Rusia, 'se pregăteşte să închidă spaţiul aerian traficului aerian rus', a informat pe Twitter în cursul nopţii ministrul finlandez al transporturilor, Timo Harakka, fără a preciza când va intra în vigoare această măsură. Compania aeriană naţională finlandeză Finnair este specializată pe legăturile Europa-Asia survolând Rusia, dar traficul său este redus în momentul de faţă din cauza crizei COVID-19 şi a restricţiilor de intrare în Asia.

Şeful diplomaţiei daneze, Jeppe Kofod, a anunţat la rându-i duminică pe Twitter că ţara sa îşi închide spaţiul aerian pentru avioanele ruse, inclusiv celor private, adăugând că în cadrul reuniunii prevăzute în aceeaşi zi a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană va susţine 'o închidere la scara UE'.

UPDATE 34: Volodimir Zelenski cere ca Rusia să fie lipsită de dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Amintim că, vineri, Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate - aceasta condamna agresiunea Moscovei și îi cerea retragerea din Ucraina, conform BBC.

UPDATE 33: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații.

UPDATE 32: Cel puțin 64 de civili au fost uciși, iar peste 160.000 sunt pe drumuri după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în această săptămână, a anunțat o agenție de ajutorare a Națiunilor Unite, citată de Reuters, notează Mediafax.

UPDATE 31: Ucraina înfiinţează o legiune străină 'internaţională', pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters, transmite Agerpres. 'Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră', notează Zelenski în declaraţia citată. 

UPDATE 30: Pe străzile oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei au fost văzute duminică vehicule militare ruse, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters, conform Agerpres. Filmări publicate de Gheraşcenko şi de Serviciul de stat ucrainean pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiei arată mai multe vehicule militare uşoare deplasându-se de-a lungul unei străzi şi, separat, un tanc în flăcări. Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a declarat că vehiculele ruseşti au pătruns inclusiv în centrul oraşului, dar 'forţele armate ucrainene distrug inamicul'. 'Le cerem civililor să nu iasă din case', a adăugat acesta.

UPDATE 29: Rusia a anunţat duminică că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aviatice legate sau înregistrate în Letonia, în Lituania, în Estonia şi în Slovenia, ca represalii la măsuri similare luate de aceste ţări pentru a sancţiona Moscova după invadarea Ucrainei, informează AFP, conform Agerpres. Această interdicţie va viza de asemenea zborurile de tranzit efectuate în Rusia de aceste companii, precizează într-un comunicat Rosaviatsia, agenţia rusă de reglementare in domeniu. Agenţia precizează că zboruri ale companiilor ruse vor continua să fie efectuate până în Kaliningrad, trecând deasupra apelor internaţionale din Marea Baltică şi ocolind Lituania.

UPDATE 28: Hackerii din gruparea Anonymous au dezactivat site-ul web al guvernului Ceceniei, la 12 ore după ce regiunea aliată cu Rusia a declarat că trimite trupe în Ucraina. Potrivit BBC, site-ul arată acum o pagină de eroare 404 Host Not Found.

UPDATE 27: O nouă şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina a fost convocată duminică. Şedinţa, la care participă premierul Nicolae Ciucă, este programată să înceapă la ora 9.00, la Palatul Victoria, la final urmând să fie susţinute declaraţii de presă, a transmis Guvernul României.

UPDATE 26: În ciuda avertismentelor de aseară, potrivit cărora Kievul va suferi un atac cu rachete rusești, acesta nu a avut loc, deși au avut loc explozii chiar în afara orașului. La 7:30 situația în oraș era calmă, a transmis viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk.

UPDATE 25: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a transmis că o femeie în vârstă a fost ucisă și 24 de persoane au trebuit să fie salvate după ce artileria rusă a lovit o clădire de nouă etaje din Harkov, în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță Sky News. Autoritățile ucrainiene au mai anunțat că forțele ruse au aruncat în aer o conductă de gaz în Harkov.

UPDATE 24: CNN anunță că un băiat de șase ani a fost ucis în focuri de armă încrucișate în vestul Kievului în această noapte. El ar fi cea mai tânără victimă a războiului de până acum.

UPDATE 23: Ţările de Jos vor livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene cât de repede posibil, a anunţat sâmbătă guvernul olandez într-o scrisoare adresată parlamentului, informează Reuters.

De asemenea, guvernul olandez a anunţat că va transfera personalul ambasadei Ţărilor de Jos din oraşul Lvov din estul Ucrainei în oraşul polonez Jaroslaw, din cauza degradării situaţiei securitare, scrie Agerpres.

UPDATE 22: Decizia de a elimina unele bănci rusești din sistemul de plăți internaționale Swift ar putea avea un impact semnificativ în Rusia, scrie The Guardian. Serghei Aleksashenko, fost viceguvernator al băncii centrale din Rusia, a declarat că „va avea loc o catastrofă” pe piața valutară din Rusia. „Cred că vor înceta tranzacțiile iar apoi cursul de schimb va fi fixat la un nivel artificial, la fel ca în perioada sovietică”, a adăugat el, potrivit hotnews.ro.

UPDATE 21: Compania ucraineană responsabilă cu construirea și întreținerea drumurilor îndepărtează toate indicatoarele rutiere pentru a nu putea fi folosite de forțele rusești, scrie Reuters.

„Inamicul are sistemul de comunicații slăbit și se orientează cu dificultate pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, au transmis oficialii firmei Ukravtodor într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE 20: Ambasada SUA din Minsk și-a îndemnat cetățenii să părăsească imediat Belarus.

Autoritățile din SUA avertizează că din cauza escaladării rapide a conflictului din Ucraina, există riscul ca zborurile din țară sau spre țările învecinate să fie suspendate fără preaviz.

UPDATE 19: Catastrofă ecologică în sudul Kievului! Un depozit de combustibil din oraşul Vasilkov, situat în sudul capitalei, a fost atacat cu rachete de armata rusă.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. "Este o catastrofă ecologică", a comentat cotidianul The Kyiv Post, potrivit Antena 3.

UPDATE 18: Presa ucraineană spune că aproximativ 5.000 de militari ruși refuză să intre în Ucraina din cauză că invadarea acestei țări nu a a fost prevăzută în contractul lor, precizează Antena 3.

UPDATE 17: Colectă pentru refugiații din Ucraina în Arhiepiscopia Tomisului
Având în vedere situația din Ucraina precum și numărul mare de cetățeni ucraineni ce intra prin punctul vamal de la Isaccea, jud. Tulcea, Arhiepiscopia Tomisului demarează de mâine, 27 februarie, în fiecare parohie și mânăstire o colectă în bani și alimente neperisabile, pentru ajutorarea acestora, precizează Ahiepiscopia într-un comunicat.

UPDATE 16: Premierul britanic Boris Johnson a afirmat, sâmbătă seară, într-un mesaj postat în social media, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean dau dovadă de un eroism uluitor în faţa invaziei ruse.

UPDATE 15: Au existat mai multe informații, în ultima jumătate de oră, că un depozit de petrol din Vasylkiv, un oraș din regiunea Kiev, a fost lovit de o rachetă rusă.

Presa locală a raportat că atât primarul orașului, Nataliia Balasynovych, cât și consilierul guvernamental Ukaine Anton Geraschenko, au confirmat lovitura.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată flăcări uriașe care ies din terminal. BBC nu a verificat aceste clipuri.

UPDATE 14: Două explozii majore s-au produs, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la o bază aeriană situată la sud de oraşul Kiev, iar autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră.

Exploziile s-au produs în localitatea Vasilkov, situată la circa 30 de kilometri sud de Kiev. În această zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. "Este o catastrofă ecologică", a comentat cotidianul The Kyiv Post, prezentând, prin Twitter, imagini ale incendiului de amploare de la depozitele de carburant.

La periferia Kievului continuă confruntările militare între trupele ruse şi serviciile de securitate ucrainene. "Noaptea va fi din nou dificilă. Militarii ruşi încearcă din nou să pătrundă în Kiev", a declarat primarul Vitaly Klitschko, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia a anunţat sâmbătă seară că va intensifica operaţiunile militare în numeroase zone din Ucraina, în principal la periferia Kievului.

UPDATE 13: Ministerul Apărării din Marea Britanie apreciază că forțele ruse „nu fac progresele pe care le-au planificat”.

„Ei suferă provocări logistice și rezistență ucraineană puternică”, se arată într-o scurtă declarație publicată pe Twitter.

Ministerul a confirmat că forțele ruse au suferit victime, iar unii au fost luați prizonieri.

UPDATE 12: Site-ul Kremlinului este oprit. Potrivit Kyiv Independent, șase site-uri web ale guvernului rus sunt, în prezent, oprite. Se pare că această listă include site-urile oficiale ale Kremlinului și ale agenției de reglementare a mass-media din Rusia. Canalele TV de stat au fost, de asemenea, „pirate pentru a reda melodii ucrainene”, scrie CNN.

UPDATE 11: Ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova, a susținut zilnic conferințe de presă la Washington și a vorbit cu presa americană.

„Ne pregătim pentru această noapte, dar ca și în cele două nopți, cu trei nopți înainte, suntem foarte hotărâți să ne apărăm țara”, a spus pentru CNN.

Ambasadorul a transmis că există rapoarte despre atacuri grele în vestul Kievului, acuzând rușii că au atacat ținte civile.

„Este îngrozitor”, a spus ambasadorul, dar a adăugat că „spiritul din Ucraina este foarte puternic” și că ucrainenii obișnuiți „apără casa”.

UPDATE 10: Compania petrolieră de stat a Azerbaidjanului, SOCAR, a confirmat BBC că va furniza servicii de stingere a incendiilor și de ambulanță în Ucraina. Va oferi benzină gratuită pe toată durata conflictului. Mișcarea vine în urma unui apel telefonic între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele azer Ilham Aliyev.

Aliyev s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei livrări de medicamente și echipamente medicale.

UPDATE 9: A doua explozie a zguduit vestul Kievului chiar înainte de ora locală 1 a.m. A doua explozie a venit din partea de sud-vest a orașului, în direcția celui de-al doilea aeroport major al orașului.

UPDATE 8: Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a scris sâmbătă pe Twitter: Kievul „creează o armată IT” pentru a „continua să lupte pe frontul cibernetic”, în timp ce forțele ruse își continuă asaltul asupra Ucrainei.

UPDATE 7: Rusia iese din SWIFT. Lovitură pentru Putin. Își distruge întregul popor rus! „Armă nucleară" în materie financiară. Vezi mai mult aici.

UPDATE 6: O explozie foarte mare a luminat cerul nopții în sud-vestul Kievului duminică. Explozia părea să fie la 20 de kilometri de centrul capitalei ucrainene. Cerul nopții s-a luminat câteva minute.

UPDATE 5: În timp ce Ucraina se îndrepta spre încă o noapte dificilă, legenda boxului Wladimir Klitschko a făcut un apel la comunitatea internațională pentru a pune capăt „războiului început de Rusia”.

„Nu este timp de așteptat pentru că asta va duce la... catastrofă umanitară”, spune el într-un videoclip încărcat pe Twitter și Instagram. „Trebuie să acționați acum pentru a opri agresiunea rusă”.

Fratele său, Vitali Klitschko, este primarul capitalei Kiev.

UPDATE 4: Invazia Ucrainei de către Rusia întâmpină o rezistență „mai dură decât se aștepta” din partea armatei ucrainene, precum și dificultăți neașteptate în aprovizionarea forțelor sale, au declarat pentru CNN doi înalți oficiali americani.

UPDATE 3: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică la orele 20.00 GMT pentru a adopta o rezoluţie prin care se cere 'sesizarea Adunării Generale a ONU' cu scopul a organiza luni o 'sesiune specială' privind războiul dintre Rusia şi Ucraina, au făcut cunoscut sâmbătă surse diplomatice, notează AFP. Adoptarea acestei rezoluţii necesită nouă voturi pentru din rândul celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. O astfel de sesizare, prevăzută de o procedură specifică a ONU folosită foarte rar, nu include posibilitatea unui veto al unuia dintre cei cinci membri permanenţi ai săi şi Moscova nu se va putea opune.

Obiectivul acestei 'sesiuni speciale a Adunării Generale' va fi 'de a-i determina pe cei 193 de membri ai ONU să ia atitudine' asupra conflictului şi asupra 'încălcării Cartei Naţiunilor Unite', a indicat pentru AFP un diplomat sub protecţia anonimatului. Reuniunea de duminică a Consiliului va fi a patra într-o săptămână legată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina. După eşecul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, vineri, urmărind să condamne invazia militară rusă a Ucrainei, căreia Rusia i s-a opus prin veto, un text similar este de aşteptat să fie depus săptămâna viitoare la Adunarea Generală a ONU, nu neapărat luni, potrivit diplomaţilor. Mai mulţi diplom

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel