Rusia iese din SWIFT. Lovitură pentru Putin. Își distruge întregul popor rus! „Armă nucleară" în materie financiară

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia iese din SWIFT.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus sâmbătă noapte, că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate de către aliații occidentali.

„Noi, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite, condamnăm războiul declanșat de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Casa Albă a declarat, alături de Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Canada, că SUA sprijină expulzarea anumitor bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume și a promis eforturi pentru „a se asigura, în mod colectiv, că acest război este un eșec strategic pentru Putin”.

Potrivit Uniunii Europene, aproximativ 70% din sectorul bancar rus este în prezent afectat de sancţiuni

„Ne angajăm să ne asigurăm că băncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”, potrivit documentului transmis de Comisia Europeană.

„În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală a Rusiei să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre”, subliniază comunicatul. În plus, ţările occidentale şi-au luat angajamentul să acţioneze împotriva „persoanelor şi entităţilor care facilitează” războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus.

„Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetăţenie - aşa-numitele paşapoarte de aur - care le permite ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare”, se arată în document. Cu începere de săptămâna viitoare, va fi lansat un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancţiunilor financiare prin identificarea şi îngheţarea activelor persoanelor şi companiilor sancţionate care există în jurisdicţiile noastre.

„Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancţiuni şi alte măsuri financiare şi coercitive altor responsabili şi elite ruse apropiate de guvernul rus, precum şi familiilor acestora şi facilitatorilor acestora pentru a identifica şi îngheţa activele pe care le deţin în jurisdicţiile noastre. De asemenea, vom angaja alte guverne şi vom lucra pentru a detecta şi a perturba mişcarea câştigurilor obţinute ilegal şi pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-şi ascunde bunurile în jurisdicţii din întreaga lume”, mai scrie în document.

Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană îşi vor consolida, în acelaşi timp, coordonarea împotriva dezinformării şi a altor forme de război hibrid.

Ce este Swift 

Swift este una dintre cele mai importante reţele de mesagerie bancară şi financiară. Aceasta permite efectuarea de plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume şi scuteşte Germania, de exemplu, de a plăti în numerar pentru gazul rusesc.

Excluderea unei ţări din acest sistem este considerată o "armă nucleară" în materie financiară, pentru că atunci când un stat este deconectat de la Swift, înseamnă, de asemenea, că propriile sale bănci nu pot efectua tranzacţii cu băncile din ţara penalizată.

Este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc Swift pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

VEZI ȘI: Vladimir Putin, OUT! Mișcarea nebunească a președintelui Rusiei, care i-a făcut pe liderii Europei să îi dea lovitura fatală

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat acest subiect.

„Vladimir Putin este out. Își târăște țara într-o criză fără precedent. Dar ce i-a determinat pe liderii Europei să ia această decizie? Părerea mea este că discursul dement al lui Putin a cântărit luarea deciziei. Ultima dată când a vorbit a avut un discurs dement. Acesta este cuvântul: dement. Cred că acest lucru i-a făcut pe liderii occidentali să reacționeze, indiferent de costurile economice care vor urma. S-a trecut de la joc de putere, echilibru între state, la întrebarea: cum oprim un nebun cu arme nucleare? Discursul lui Vladimir Putin a fost decisiv. Nu mai este loc de negociere. Soluția este ca Rusia să fie pusă la pământ din punct de vedere economic, iar structurile de putere de la Moscova să-l izoleze, până nu face alt gest necugetat”, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel