Serbia rămâne angajată față de planul său de aderare la Uniunea Europeană și dorește să accelereze procesul de obținere a calității de membru, a declarat marți președintele Aleksandar Vučić, după ce recenta sa vizită la Moscova a atras critici din partea Occidentului.
Vučić a călătorit în Rusia pe 8 și 9 mai pentru o paradă care a marcat 80 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acolo s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin și cu președintele chinez Xi Jinping.
După întâlnirea cu Antonio Costa, președintele Consiliului European, marți, Vučić a declarat că Belgradul dorește să își accelereze integrarea europeană și să deschidă mai multe capitole de negociere cu blocul comunitar.
„Atmosfera (în UE)... nu este tocmai grozavă, sunt convins că din cauza vizitei la Moscova, dar... cred că Europa va înțelege necesitatea unui progres bazat pe merite”, a spus el, citat de Reuters.
Rusia este un aliat istoric ortodox al Serbiei și principalul furnizor de gaze naturale, iar companiile Gazprom și Gazpromneft dețin și participații în compania petrolieră sârbă NIS.
Moscova sprijină, de asemenea, Belgradul în opoziția sa față de independența Kosovo, fosta sa provincie sudică.
Vučić, confruntat de luni de zile cu proteste anticorupție conduse de studenți, a promis că guvernul va lucra pentru a implementa reformele necesare aderării la UE.
Serbia trebuie să combată corupția, să reformeze sistemul judiciar, legile privind mass-media și alegerile, să îmbunătățească relațiile cu Kosovo și să își alinieze politicile externe cu cele ale blocului comunitar, inclusiv să impună sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.
„Un element-cheie al politicii noastre externe și de securitate comune este condamnarea clară a invaziei brutale a Rusiei în Ucraina și sprijinul pentru Ucraina în obținerea unei păci juste și durabile”, a declarat Costa prin intermediul unui interpret.
Oficialii Uniunii Europene au îndemnat în repetate rânduri liderii țărilor aspirante la aderare, inclusiv pe Vučić, să evite participarea la comemorările rusești ale victoriei în Al Doilea Război Mondial.
Costa a spus că este „bucuros să audă” că aderarea la UE rămâne prioritatea principală a Serbiei. „Ce trebuie făcut... este asigurarea libertății presei, combaterea corupției și îmbunătățirea legii electorale”, a adăugat el.
Dintre statele din Balcanii de Vest, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia au obținut statutul de candidat la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este în urmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu