Un simplu test va indica proteinele identificate în sânge și, astfel, diagnosticarea cu Alzheimer, după caz, va fi mai precisă și mai rapidă.
Boala Alzheimer, un tip de demență caracterizată prin declinul memoriei și afectarea activităților zilnice, poate varia de la simptome subtile până la dependența completă de alte persoane pentru sarcini simple, precum îmbrăcatul și mâncatul. Cea mai frecventă cauză a demenței la persoanele de peste 65 de ani este boala Alzheimer.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, Japonia au identificat acumulări de proteine legate de Alzheimer în probe de sânge prelevate de la persoane cu simptome ușoare sau chiar fără simptome, scrie WebMD. Această descoperire ar putea deschide noi căi pentru diagnosticarea precoce și tratamentul eficient al bolii.
Acumularea proteinelor beta-amiloid și tau în creier, care duce la deteriorarea celulelor nervoase, este considerată principala cauză a bolii Alzheimer. Această cercetare inovatoare ar putea deschide calea către diagnosticarea timpurie și tratamente mai eficiente. În prezent, diagnosticarea bolii implică metode costisitoare și invazive, precum scanările cerebrale și analiza lichidului spinal. Studiul echipei japoneze a inclus testarea probelor de sânge de la 474 de persoane cu deficiențe cognitive ușoare sau fără simptome și măsurarea nivelurilor de proteine beta-amiloide și tau.
Dar utilizând aceste date împreună cu alte informații clinice, cercetătorii au reușit să prezică cu precizie rezultatele scanărilor cerebrale. Cu siguranță, acest lucru ar putea duce la diagnosticarea și tratarea mai devreme a bolii Alzheimer, îmbunătățind semnificativ viețile a milioane de oameni în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu